Disclaimer: Deze Bijbelstudie is gemaakt door leden van onze gemeente maar kunnen interpretaties of meningen bevatten die niet per se door iedereen gedragen worden binnen onze Gemeente.

Galaten 1 & 2 (Gerechtvaardigd door geloof, niet door de wet)

Introductie

De apostel Paulus maakte drie baanbrekende zendingsreizen, gevolgd door een reis naar Rome. Zijn eerste zendingsreis begon in Syrië en eindigde in Klein-Azië via het eiland Cyprus. Dit was hoogstwaarschijnlijk in het jaar 47 tot 48 na Christus.

Toen Paulus zijn brief aan de Galaten schreef richtte hij deze ‘aan de gemeenten in Galatië‘, in plaats van aan een enkele kerk, zoals hij dat gewoonlijk deed met andere brieven (Galaten 1:1-2). Theologen geloven dat Galaten hoogstwaarschijnlijk het eerste (geschreven) boek van het Nieuwe Testament is. Geschreven rond 49 na Christus. Paulus had deze kerk gesticht en was bang dat de jonge gelovigen in Galatië beïnvloed werden door Joden die leerden dat men gered kon worden door de wetten van Mozes na te leven (met name ook de besnijdenis) als ook in Jezus te geloven. (Galaten 2:14).

Galaten 1 & 2 beschrijft dat we gerechtvaardigd worden door geloof en niet door de wet. Paulus wilde de gemeente in Galatië voorbereiden tegen misleiding en valse leer en zijn nog steeds van toepassing op onze tijd.

Galatië was een regio in Centraal-Klein-Azië, gelegen in de hooglanden van Anatolië, nu bekend als Centraal-Turkije. Paulus werd geboren in Tarsus in Cilicië, niet ver van Galatië. Paulus en Barnabas trokken tijdens hun eerste zendingsreis door dit gebied en vestigden daar verschillende kerken. Timotheüs kwam uit het gebied van Derbe en Lystra in Galatië.

Lees Galaten 1 en 2.

1. Lees Mattheüs 24:4, 5, 11 en 24. Waarvoor waarschuwt Jezus ons? Hoe kunnen we ons voorbereiden op misleidingen?

2. Lees Galaten 1:1-5. Welke waarheden bevestigt Paulus aan zijn lezers? Hoe hebben deze waarheden jouw leven beïnvloed?

3. Lees Galaten 1:6-10. Waar waarschuwt Paulus zijn lezers voor? Met welke soortgelijke uitdagingen worden we vandaag de dag geconfronteerd?

4. Lees Galaten 1:11-24. Paulus geeft zijn persoonlijke getuigenis. Hoe effectief klinkt dit persoonlijke getuigenis voor jou? Wat vind je het belangrijkste? Welk persoonlijk getuigenis heb jij wat je aan anderen kan doorgeven?

5. Lees Galaten 2:1-10. Wat beschrijft Paulus in dit gedeelte?

6. Lees Galaten 2:11-15. Waarom confronteert Paulus Petrus? Wat is belangrijk voor God?

7. Wat is rechtvaardiging? Hoe worden we gerechtvaardigd? (Vers 16)

8. Lees Galaten 2:17-21. Wat is de boodschap van Paulus aan ons?

Antwoorden

1. Lees Mattheüs 24:4, 5, 11 en 24. Waarvoor waarschuwt Jezus ons? Hoe kunnen we ons voorbereiden op misleidingen?

Mattheüs 24:4 En Jezus antwoordde en zei tegen hen: Pas op dat niemand u misleidt.

5. Want velen zullen komen onder Mijn Naam en zeggen: Ik ben de Christus; en zij zullen velen misleiden.

11. En er zullen veel valse profeten opstaan en die zullen er velen misleiden.

24. want er zullen valse christussen en valse profeten opstaan en zij zullen grote tekenen en wonderen doen, zó dat zij – als het mogelijk zou zijn – ook de uitverkorenen zouden misleiden.

Mattheüs 24 (zie ook Lukas 21; Markus 13) was Jezus’ langste preek toen Hij sprak over de tijd die voorafgaan aan Zijn terugkomst in aan het “einde der dagen”. Hij waarschuwde Zijn discipelen voor de komende misleidingen en misleidende leringen. Wat dit einde der dagen vooral kenmerkt, is de toename van de misleidingen van Satan.

Net zoals Paulus de Galaten onderwijst over misleidende leringen, en hoe zij zich hiertegen kunnen wapenen, doen wij er goed aan dezelfde lessen te leren, zodat we die in ons leven kunnen toepassen. De waarheid kennen is belangrijk, hierover leren, nadenken en delen.

2. Lees Galaten 1:1-5. Welke waarheden bevestigt Paulus aan zijn lezers? Hoe hebben deze waarheden uw leven beïnvloed?

Galaten 1:1 Paulus, een apostel – geroepen, niet vanwege mensen, ook niet door een mens, maar door Jezus Christus en God de Vader, Die Hem uit de doden opgewekt heeft – 2. en al de broeders die bij mij zijn, aan de gemeenten van Galatië: 3. genade zij u en vrede van God de Vader en van onze Heere Jezus Christus,

4. Die Zichzelf gegeven heeft voor onze zonden, opdat Hij ons zou ontrukken aan de tegenwoordige slechte wereld, overeenkomstig de wil van onze God en Vader. 5. Hem zij de heerlijkheid in alle eeuwigheid. Amen.

Dat Paulus gelooft in Jezus die hem heeft geroepen om apostel te zijn. Hij gelooft dat Jezus Zichzelf heeft gegeven om voor onze zonden te sterven (in onze plaats) vrijelijk voor ons is opgewekt uit de dood. Hij deed dit omdat het de wil van God de Vader was.

Wetende dat Paulus rechtstreeks door Jezus was aangesteld als apostel om ons dit goede nieuws te brengen, helpt ons te begrijpen en te geloven dat deze boodschap waar is.

Wetende dat Jezus de straf voor onze zonden op Zich heeft genomen, weten we dat we niet de prijs hoeven te betalen voor de zonden die we hebben begaan. We zijn volledig gereinigd van zonde.

Wetende dat Jezus is opgestaan uit de dood, kunnen we ook geloven in de opstanding van de doden en dat er leven na de dood is. We mogen weten en geloven dat we in het reine zijn gebracht met God en in Zijn tegenwoordigheid kunnen komen als we sterven, omdat Jezus de prijs voor ons heeft betaald door Zijn offer aan het kruis.

3. Lees Galaten 1:6-10. Waar waarschuwt Paulus zijn lezers voor? Met welke soortgelijke uitdagingen worden we vandaag de dag geconfronteerd?

6. Ik verwonder mij erover dat u zich zo snel afwendt van Hem Die u in de genade van Christus geroepen heeft, naar een ander evangelie,

7. terwijl er geen ander is; al zijn er ook sommigen die u in verwarring brengen en het Evangelie van Christus willen verdraaien.

8. Maar zelfs als wij, of een engel uit de hemel, u een evangelie zouden verkondigen, anders dan wat wij u verkondigd hebben, die zij vervloekt.

9. Zoals wij al eerder gezegd hebben, zo zeg ik ook nu weer: Als iemand u een evangelie verkondigt anders dan wat u ontvangen hebt, die zij vervloekt.

10. Want ben ik nu bezig mensen te overtuigen, of God? Of probeer ik mensen te behagen? Als ik immers nog mensen behaagde, zou ik geen dienstknecht van Christus zijn.

Hij zegt tegen zijn lezers dat ze moeten oppassen voor valse leringen. Hij is verbaasd dat ze voor dit bedrog zijn gevallen. Hij waarschuwt dat we niet moeten luisteren naar enige andere ‘waarheid’ dan de waarheid zelf die van Jezus Christus komt (De Waarheid – Johannes 14:6). Hij waarschuwt ons om niet te luisteren naar iemand of enig spiritueel wezen (engel) die een ander evangelie predikt. Hij waarschuwt ons dat we op onze hoede moeten zijn voor degenen die de waarheid verdraaien.

Vandaag zijn er leringen buiten en binnen de kerk die de waarheid verdraaien. We zijn gewaarschuwd om trouw te blijven aan De Waarheid en Zijn Woord.

Lees ook Handelingen 16:31 – Paulus’ boodschap aan de gevangenbewaarder nadat de aardbeving hen had bevrijd van hun ketenen.

Handelingen 16:31 En zij zeiden: Geloof in de Heere Jezus Christus en u zult zalig worden, u en uw huisgenoten.

Wij geloven dat Jezus, God de Zoon in de wereld kwam, geboren uit een maagd, een volmaakt zondeloos leven leidde, een plaatsvervangende dood stierf aan het kruis, opstond uit het graf en opsteeg naar de rechterhand van de Vader. Vertrouw op Christus, stel uw geloof in Hem. Neem dit gratis geschenk aan!

4. Lees Galaten 1:11-24. Paulus geeft zijn persoonlijke getuigenis. Hoe effectief klinkt dit persoonlijke getuigenis voor u? Wat vind je het belangrijkste? Welk persoonlijk getuigenis heb jij wat je aan anderen kan doorgeven?

11. Maar ik maak u bekend, broeders, dat het Evangelie dat door mij verkondigd is, niet naar de mens is.

12. Want ik heb dat ook niet van een mens ontvangen of geleerd, maar door openbaring van Jezus Christus.

13. U hebt immers gehoord van mijn levenswandel, voorheen in het Jodendom, dat ik de gemeente van God uitermate fel vervolgde en die verwoestte; 14. en dat ik in het Jodendom meer vorderingen maakte dan veel leeftijdgenoten onder mijn volk, omdat ik een nog groter ijveraar was voor de overleveringen van mijn vaderen. 15. Maar toen het God, Die mij vanaf de buik van mijn moeder heeft afgezonderd en geroepen door Zijn genade, behaagde 16. Zijn Zoon in mij te openbaren, opdat ik Hem door het Evangelie onder de heidenen zou verkondigen, ging ik meteen niet te rade bij vlees en bloed, 17. en ging ik ook niet naar Jeruzalem, naar hen die al vóór mij apostel waren; maar ik vertrok naar Arabië en keerde weer terug naar Damascus.

18. Daarna, drie jaar later, ging ik naar Jeruzalem om Petrus te bezoeken, en ik bleef vijftien dagen bij hem.

19. En ik heb niemand anders van de apostelen gezien; alleen Jakobus, de broer van de Heere. 20. Wat ik u schrijf, zie, ik getuig voor God dat ik niet lieg. 21. Daarna kwam ik in de streken van Syrië en Cilicië. 22. En ik was van gezicht onbekend aan de gemeenten van Judea die in Christus zijn. 23. Maar zij hadden alleen horen zeggen: Hij die ons voorheen vervolgde, verkondigt nu het geloof dat hij voorheen verwoestte. 24. En zij verheerlijkten God in mij.

Paulus vertelt zijn lezers zijn eigen getuigenis. Het feit dat hij zo ijverig was in het vervolgen van de kerk en zo’n grote ommekeer maakte door openlijk de evangelieboodschap te verkondigen, is voor veel mensen een veelbetekenend getuigenis.

Geef de groep de kans om hun eigen persoonlijke getuigenis te geven.

5. Lees Galaten 2:1-10. Wat beschrijft Paulus in dit gedeelte?

Galaten 2:1 Daarna ging ik, na verloop van veertien jaar, weer naar Jeruzalem, samen met Barnabas, en ik nam ook Titus mee. 2. En ik ging op grond van een openbaring, en ik legde hun het Evangelie voor dat ik verkondig onder de heidenen; en afzonderlijk aan hen die in aanzien waren, opdat ik niet misschien tevergeefs zou lopen of gelopen hebben. 3. Maar zelfs Titus, die bij mij was, werd niet gedwongen zich te laten besnijden, hoewel hij een Griek was. 4. En dat ter wille van de binnengedrongen valse broeders, die waren binnengeslopen om onze vrijheid, die wij in Christus Jezus hebben, te bespioneren, om ons tot slaven te maken. 5. Voor hen zijn wij ook geen moment in onderdanigheid opzijgegaan, opdat de waarheid van het Evangelie bij u zou blijven.

6. Maar wat betreft hen die geacht werden iets te zijn – wat zij voorheen waren, maakt voor mij geen verschil; God ziet de persoon van de mens niet aan – zij dus die in aanzien waren, hebben mij verder niets opgelegd. 7. Maar integendeel, zij zagen dat aan mij het Evangelie onder de onbesnedenen toevertrouwd was, zoals aan Petrus dat onder de besnedenen. 8. (Want Hij Die door Petrus werkte met het oog op het apostelschap onder de besnedenen, werkte ook door mij met het oog op de heidenen.) 9. En toen Jakobus, Kefas en Johannes, die geacht werden steunpilaren te zijn, de mij gegeven genade erkenden, gaven zij mij en Barnabas de rechterhand van gemeenschap, opdat wíj naar de heidenen en zíj naar de besnedenen zouden gaan. 10. Alleen moesten wij wel aan de armen denken; en ik heb mij ook beijverd juist dit te doen.

We zien in dit gedeelte dat er verschillende groepen binnen de kerk waren. Sommige van deze groepen leerden valse doctrines en gingen terug naar de theologie van redding door werken. Het werk van Paulus en zijn prediking werd bevestigd door de andere apostelen en leiders van de gemeenten in Jeruzalem. Wat Paulus de Galaten had geleerd, werd ook bevestigd als waar. Namelijk dat we niet gerechtvaardigd worden door werken van de wet, maar door het geloof in Jezus en het zoenoffer dat Jezus aan het kruis heeft gebracht.

Wat we ook kunnen leren van dit stuk is dat God ons roept voor specifieke taken. Petrus om tot de Joden (de besnedenen) te prediken en Paulus tot de heidenen (de onbesnedenen). We kunnen hier leren om te doen waartoe God ons roept. Het is duidelijk belangrijk om te weten waartoe God ons roept, waarop hij ons voorbereidt. Het is goed om onszelf en onze talenten/gaven te onderzoeken om te zien hoe we Hem het beste kunnen dienen.

Zowel de kerk in Jeruzalem als in de heidense gebieden vonden het belangrijk om “de armen te gedenken” – dit is een andere belangrijke les voor ons.

6. Lees Galaten 2:11-15. Waarom confronteert Paulus Petrus? Wat is belangrijk voor God?

11. Maar toen Petrus naar Antiochië gekomen was, ging ik openlijk tegen hem in, omdat hij te veroordelen was. 12. Want voordat er enkelen uit de kring van Jakobus gekomen waren, at hij samen met de heidenen; maar toen zij kwamen, trok hij zich terug en zonderde zich af uit vrees voor hen die van de besnijdenis waren. 13. En ook de andere Joden huichelden met hem mee, zodat zelfs Barnabas zich door hun huichelarij liet meeslepen. 14. Maar toen ik zag dat zij niet juist wandelden, overeenkomstig de waarheid van het Evangelie, zei ik tegen Petrus in het bijzijn van allen: Als u die een Jood bent, naar heidens gebruik leeft en niet naar Joods gebruik, waarom dwingt u dan de heidenen op de Joodse manier te leven? 15. Wij, die van nature Joden zijn, en geen zondaars uit de heidenen,

Paul confronteert Petrus vanwege zijn hypocrisie. Integriteit is belangrijk voor God. Laat je niet afschrikken om trouw te blijven aan Jezus Christus en zijn evangelie door wat anderen van je denken.

7. Wat is rechtvaardiging? Hoe worden we gerechtvaardigd? (Vers 16)

16. weten dat een mens niet gerechtvaardigd wordt uit werken van de wet, maar door het geloof in Jezus Christus. En ook wij zijn in Christus Jezus gaan geloven, opdat wij gerechtvaardigd zouden worden uit het geloof van Christus en niet uit werken van de wet. Immers, uit werken van de wet wordt geen vlees gerechtvaardigd.

Lees ook Romeinen 8:30 en Romeinen 4:5

Romeinen 8:30 En hen die Hij er van tevoren toe bestemd heeft, die heeft Hij ook geroepen, en hen die Hij geroepen heeft, die heeft Hij ook gerechtvaardigd, en hen die Hij gerechtvaardigd heeft, die heeft Hij ook verheerlijkt.

Romeinen 4:5 Bij hem echter die niet werkt, maar gelooft in Hem Die de goddeloze rechtvaardigt, wordt zijn geloof gerekend tot gerechtigheid.

Simpel gezegd, rechtvaardigen is rechtvaardig verklaren. Rechtvaardiging is een daad van God waarbij Hij een zondaar rechtvaardig verklaart vanwege het geloof van die zondaar in Christus.

Volgens een theoloog is de grondgedachte van rechtvaardiging; de verklaring van God (de rechtvaardige rechter) dat wanneer je in Christus gelooft, hoe zondig hij ook is, als rechtvaardig wordt gezien omdat hij in Christus een rechtvaardige relatie heeft met God”

Dat wil zeggen, rechtvaardiging op zich maakt niemand heilig; het verklaart eenvoudig dat hij niet schuldig is voor God en daarom als heilig wordt behandeld.

De daadwerkelijke verandering naar heiligheid in de zondaar vindt plaats met heiliging, die gerelateerd is aan rechtvaardiging maar, omwille van de definitie, ervan verschilt.

• Rechtvaardiging staat los van de wet; dat wil zeggen, we kunnen geen rechtvaardiging verdienen door ons aan de regels te houden of door onze eigen goede werken.

• Rechtvaardiging wordt mogelijk gemaakt in de offerdood van Christus; het is gebaseerd op het vergoten bloed van Christus.

• Rechtvaardiging is de vrije en genadige gave van God die wordt geschonken aan degenen die door geloof het offer van Jezus Christus ontvangen. Het komt ENKEL door geloof.

• Rechtvaardiging demonstreert de gerechtigheid van God.

Verwant aan Gods rechtvaardiging van de zondaar is:

1) De kwijtschelding van de straf op de zonde, namelijk de dood (Romeinen 3:23; 8:1; 1 Petrus 2:24).

2) Het herstel van Gods gunst, die verloren was gegaan door onze zonde (Johannes 3:36). Rechtvaardiging is dus meer dan een vrijspraak; het is volledige acceptatie. We zijn nu vrienden van God (Jakobus 2:23) en mede-erfgenamen van Christus (Romeinen 8:17).

3) De toerekening van gerechtigheid, wat de rekenschap is van de gerechtigheid van Christus voor onze rekening (Romeinen 4:5-8). We worden forensisch (wettelijk) rechtvaardig verklaard omdat “God hem die geen zonde had tot zonde voor ons maakte, zodat wij in hem gerechtigheid van God zouden worden” (2 Korintiërs 5:21).

8. Lees Galaten 2:17-21. Wat is de boodschap van Paulus aan ons?

17. Maar als wij, die in Christus verlangen gerechtvaardigd te worden, ook zelf zondaars blijken te zijn, is Christus dan een dienaar van de zonde? Volstrekt niet! 18. Want als ik dat wat ik afgebroken heb, weer opbouw, dan bewijs ik daarmee dat ik zelf een overtreder ben. 19. Want ik ben door de wet voor de wet gestorven, opdat ik voor God zou leven.

20. Ik ben met Christus gekruisigd; en niet meer ik leef, maar Christus leeft in mij; en voor zover ik nu in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God, Die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor mij heeft overgegeven.

21. Ik doe de genade van God niet teniet; want als er gerechtigheid door de wet zou zijn, dan was Christus tevergeefs gestorven.

Vanwege ons geloof in Christus is ons oude (zondige) zelf met Christus gekruisigd en gestorven. Vanaf dat punt (het maken van die geloofsstap) beginnen we aan een levenslange, levens veranderende wandel van geloof. Het heiligingsproces verandert ons elke dag om meer op Jezus te lijken en te gedragen. Om meer en meer in de pas met Hem te leven.

Samenvatting

Paulus waarschuwt ons dat we op onze hoede moeten zijn voor valse leringen. Hij bevestigt dat we gerechtvaardigd zijn, “niet schuldig” verklaard voor God door ons geloof in Jezus en zijn zoenoffer. God kijkt naar ons alsof Hij naar Jezus kijkt en ziet Zijn zondeloos leven.