Disclaimer: Deze Bijbelstudie is gemaakt door leden van onze gemeente maar kunnen interpretaties of meningen bevatten die niet per se door iedereen gedragen worden binnen onze Gemeente.

1 Korintiërs 12-14 (opbouw van de kerk)

Introductie

Het boek 1 Korintiërs zou heel goed aan de kerk van vandaag geschreven kunnen zijn en we doen er goed aan om acht te slaan op de waarschuwingen van Paulus door deze op onszelf toe te passen. Ondanks alle berispingen en correcties, brengt 1 Korintiërs onze focus terug naar waar het zou moeten zijn: op Christus. Echte christelijke liefde is het antwoord op veel problemen.

Paulus geeft in de hoofdstukken 12 en 14 advies aan de christenen in Korinthe over geestelijke gaven. Tussen deze twee hoofdstukken ingeklemd, staat een van de meest bekende hoofdstukken van de bijbel ft 1 Korintiërs 13. Dit hoofdstuk beschrijft ware liefde en de nadruk is dat zonder ware liefde alle andere geestelijke gaven waardeloos zijn.

Geestelijke gaven zijn goddelijke middelen voor bediening, die de Heilige Geest in zekere mate aan alle gelovigen geeft en die volledig onder Zijn controle moeten staan en gebruikt moeten worden voor de opbouw van de kerk tot eer van Christus. Net zoals er tegenwoordig New Age en occulte invloeden in de wereld zijn, werden de gelovigen in de kerk van Korinthe beïnvloed door heidense leringen en praktijken. De door de Heilige Geest gegeven geestelijke gaven moesten onderscheiden worden van heidense ervaringen.

Lees als groep 1 Korintiërs 12-14.

Vragen

1. Wat leert Paulus de Korintiërs in 1 Korintiërs 12:1-11?

2. Wat leert Paulus over eenheid en verscheidenheid in 1 Korintiërs 12:12-26?

3. Welke geestelijke gaven zijn er (zie ook Romeinen 12:4-8; Efeziërs 4:11-13; 1 Petrus 4:10-11) en waar haalt de gelovige ze vandaan?

4. Wat leert Paulus over het belang van geestelijke gaven en liefde (1 Kor 12:31- 1 Kor 13:3)?

5. Wat zijn de kenmerken van ware liefde (1 Korintiërs 13:4-13)?

6. Hoe vergelijkt Paulus de gaven van profeteren en spreken in tongen (1 Korintiërs 14:1-5)?

7. Wat leert Paulus over spreken en de interpretatie van tongen (1 Korintiërs 14:6-25)?

8. Wat leert Paulus ons over kerkdiensten en het samenkomen als gelovigen (1 Korintiërs 14:26-40)?

9. Wat is de vrucht van de Geest (Galaten 5:22) en wat zegt dat ons over de geestelijke gezondheid van een gelovige?

Antwoorden

1. Wat leert Paulus de Korintiërs in 1 Korintiërs 12:1-11?

Paulus wil de Korintiërs duidelijk maken wat de ware gaven van de Geest zijn, wie ze ontvangt en van wie ze komen. Hij gaat verder met te zeggen wat (sommige) van deze gaven zijn en dat gelovigen de geestelijke gaven God (de Heilige Geest) zullen ontvangen.

Hij maakt duidelijk dat een gelovige de Heilige Geest in zich heeft – “niemand kan zeggen dat Jezus Heer is, behalve door de Heilige Geest”

Wat betekent het dat we Jezus, Heer noemen? Het is gemakkelijk gezegd! Maar betekend veel

Hij legt uit dat er verschillende geschenken zijn die aan gelovigen worden gegeven, met als doen de opbouw van alle gelovigen.

Niet alle gaven worden aan alle gelovigen gegeven.

Hij noemt enkele gaven van de Geest:

Een woord van wijsheid hebben, een woord van kennis hebben, geloof hebben, de gaven van genezing hebben. Wonderen kunnen verrichten, kunnen profeteren, geesten kunnen onderscheiden. De gave om in verschillende soorten tongen te spreken en tongen te vertolken.

Al deze gaven komen van de Heilige Geest, Hij geeft deze gaven vrijelijk aan wie Hij wil.

2. Wat leert Paulus over eenheid en verscheidenheid in 1 Korintiërs 12:12-26?

Paulus vergelijkt de gemeenschap van gelovigen met een lichaam. Net zoals een lichaam uit veel verschillende delen bestaat, zo bestaat ook het ‘lichaam’ van gelovigen uit verschillende mensen met verschillende gaven. Dit ‘lichaam’ van gelovigen is echter verenigd en heeft individuele attributen (en gaven) gekregen. Net zoals de vele delen van een lichaam hun eigen kwaliteiten hebben, elkaar ondersteunen en niet op zichzelf kunnen bestaan, is het ‘lichaam’ van gelovigen verenigd met Christus als het hoofd.

3. Welke geestelijke gaven zijn er (zie ook Romeinen 12:4-8; Efeziërs 4:11-13; 1 Petrus 4:10-11) en waar haalt de gelovige ze vandaan?

1 Korinthe 12:28 God nu heeft sommigen in de gemeente een plaats gegeven: ten eerste apostelen, ten tweede profeten, ten derde leraars, vervolgens krachten, daarna genadegaven van genezingen, vormen van hulpverlening, bestuurlijke gaven, allerlei talen.

29 Zijn zij soms allen apostelen? Zijn zij soms allen profeten? Zijn zij soms allen leraars? Zijn zij soms allen krachten? 30. Hebben zij soms allen genadegaven van genezingen? Spreken zij soms allen in talen? Zijn zij soms allen uitleggers?

Romeinen 12:4 Want zoals wij in één lichaam vele leden hebben en de leden niet alle dezelfde functie hebben,

5. zo zijn wij, hoewel velen, één lichaam in Christus, maar ieder afzonderlijk leden van elkaar.

6. En nu hebben wij genadegaven, onderscheiden naar de genade die ons is gegeven:

7. hetzij profetie, naar de mate van het geloof; hetzij dienstbetoon, in het dienen; hetzij wie onderwijst, in het onderwijzen;

8. hetzij wie bemoedigt, in het bemoedigen; wie uitdeelt, in oprechtheid; wie leiding geeft, met inzet; wie zich over anderen ontfermt, met blijmoedigheid.

Efeze 4:11 En Hij heeft sommigen gegeven als apostelen, anderen als profeten, weer anderen als evangelisten en nog weer anderen als herders en leraars,

12. om de heiligen toe te rusten, tot het werk van dienstbetoon, tot opbouw van het lichaam van Christus,

13. totdat wij allen komen tot de eenheid van het geloof en van de kennis van de Zoon van God, tot een volwassen man, tot de maat van de grootte van de volheid van Christus,

1 Petrus 4:10 Laat ieder de anderen dienen met de genadegave zoals hij die ontvangen heeft, als goede beheerders van de veelsoortige genade van God.

11. Als iemand spreekt, dan als iemand die de woorden van God spreekt; als iemand dient, dan als iemand die dient uit kracht die God schenkt; zodat God in alles verheerlijkt wordt door Jezus Christus. Hem komt de heerlijkheid en de kracht toe, tot in alle eeuwigheid. Amen.

De lijst met gaven in 1 Korintiërs 12:28 is niet compleet, andere hoofdstukken bevestigen dit en vullen deze lijst aan:

Apostelen, profeten, leraren, werkers van wonderen, gaven van: genezing, helpen (dienen), leiderschap, spreken in tongen, tolken in tongen.

In Romeinen 12:4-8 zien we deze beschreven als geschenken:

Profetie, dienen, onderwijzen, aanmoedigen, geven, leiden, barmhartigheid tonen.

Uit Efeziërs 4:11 lezen we dat deze door Christus zijn gegeven:

Apostelen, profeten, evangelisten, herders en leraren.

In 1 Petrus 4:10-11 spreekt Petrus over:

De gave van het Spreken van Gods Woord; Het geschenk van dienen

4. Wat leert Paulus over het belang van geestelijke gaven en liefde (1 Kor 12:31- 1 Kor 13:3)?

Paulus leert de Korintiërs om oprecht naar de beste (of grotere) gaven te verlangen. Vervolgens nuanceert hij zijn opmerkingen en legt hij uit dat het hebben van deze gaven niet het belangrijkste is. Deze gaven kunnen gebruikt worden om het ‘lichaam’ van gelovigen op te bouwen, maar benadrukt dat zonder de liefde de persoon die de gave heeft niets is.

Liefde is een vrucht van de Geest. Het is een teken dat God door de Heilige Geest aan het werk is in het leven van de gelovige, om de gelovige te transformeren om meer op Christus te gaan lijken. Dit is het proces van heiliging. Naarmate de Heilige Geest in de gelovige werkt, zal er meer van de vrucht van de Geest zichtbaar worden in hun leven.

5. Wat zijn de kenmerken van ware liefde (1 Korintiërs 13:4-13)?

Er zijn een aantal kenmerken van liefde. Ware liefde was zichtbaar in Christus.

Liefde is:

Geduldig, vriendelijk en verheugt zich over de waarheid. Hij beschermt altijd, vertrouwt altijd, hoopt altijd en zet door.

Liefde is niet:

Afgunstig, opschepperig, trots, oneervol handelend, egoïstisch, gemakkelijk boos, houdt geen register van fouten bij en is niet blij met slechtheid/kwaad.

De liefde faalt nooit. Liefde zal altijd blijven.

6. Hoe vergelijkt Paulus de gaven van profeteren en spreken in tongen (1 Korintiërs 14:1-5)?

Paulus vergelijkt de gaven van profetie met de gave van het spreken in tongen. Hij legt uit dat het beide geestelijke gaven zijn.

Spreken in tongen bouwt de persoon die spreekt op. Het is een vorm van lofprijs aan God. Profeteren is heilzaam voor de hele kerk. Daarom ziet Paulus deze gave als de grotere gave. Als het spreken in tongen wordt geïnterpreteerd, kan het gunstig zijn voor de hele kerk.

7. Wat leert Paulus over spreken en de interpretatie van tongen (1 Korintiërs 14:6-25)?

In vers zes begint Paulus met het schetsen van de manier waarop de gemeente kan worden opgebouwd: door woorden van openbaring, kennis, profetie en door onderwijs. Dit zijn allemaal woorden die in begrijpelijke taal worden gesproken en die vruchtbaar kunnen zijn bij de opbouw van de kerk.

Het spreken van woorden van profetie zal heilzamer zijn, niet alleen voor de gelovigen maar ook voor ongelovigen die in de kerk komen.

Als er tongen worden gesproken zonder interpretatie, kunnen degenen die luisteren niet profiteren van het horen.

8. Wat leert Paulus ons over kerkdiensten en het samenkomen als gelovigen (1 Korintiërs 14:26-40)?

Gelovigen hebben misschien iets op hun hart (dat is geïnspireerd door de Heilige Geest) dat ze willen delen (bijvoorbeeld een psalm, een leer, een tong, een interpretatie, een openbaring). Dit moet worden gedeeld voor de opbouw van de kerk. (2 of 3 spreken niet meer)

Paulus benadrukt dat wanneer gelovigen samenkomen, er orde moet zijn in de aanbidding.

Alles wat de gelovigen doen, moet voor de opbouw van de kerk zijn….

Een moeilijk punt wordt opgemerkt in vers 34 dat vrouwen moeten zwijgen in de kerk, zoals de wet gebiedt…..dit was normaal in de cultuur van die tijd…..en in sommige kerken vandaag.

Zie ook 1 Korintiërs 11:3-15; Genesis 3:16; 1 Timotheüs 2:11-15.

Paulus daagt zijn lezers uit om het geschreven Woord te onderzoeken en te toetsen of wat hij hun vertelt waar is.

9. Wat is de vrucht van de Geest (Galaten 5:22) en wat zegt dat ons over de geestelijke gezondheid van een gelovige?

Galaten 5:22 De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.

Hoe duidelijker de vrucht van de Geest zichtbaar is in het leven van een gelovige, hoe meer ruimte de Heilige Geest heeft gekregen om die persoon te veranderen naar het beeld van Christus.

Samenvatting

Paulus geeft ons enkele belangrijke lessen in de Geestelijke gaven en samenkomen in aanbidding. Hij is duidelijk dat deze gaven zijn gegeven voor de opbouw van de kerk, maar hij benadrukt dat we zonder liefde (een vrucht van de Geest) niets zijn.