Disclaimer: Deze Bijbelstudie is gemaakt door leden van onze gemeente maar kunnen interpretaties of meningen bevatten die niet per se door iedereen gedragen worden binnen onze Gemeente.

Handelingen 2 (De geboorte van de kerk)

Introductie

Het boek Handelingen, ook wel de “Handelingen van de Apostelen genoemd, beschrijft niet wie het boek heeft geschreven. Uit Lukas 1:1–4 en Handelingen 1:1–3 weten we dat dezelfde auteur zowel Lukas als Handelingen heeft geschreven. De traditionele overlevering vanaf het begin van de kerk is dan ook dat Lukas, een metgezel van de apostel Paulus, de boeken Lukas en Handelingen heeft geschreven. (Colossenzen 4:14; 2 Timotheüs 4:11). Het boek Handelingen dateert waarschijnlijk van de periode tussen 61 en 64 na Christus.

Het boek Handelingen geeft de geschiedenis weer van de eerste kerk. De nadruk van het boek ligt op de vervulling van de Grote Opdracht. Handelingen vermeldt dat de apostelen de getuigen van Christus waren in Jeruzalem, Judea, Samaria en de omringende gebieden. Het boek Handelingen werpt licht op de gave van de Heilige Geest, die ons kracht geeft, leidt, onderwijst en als trooster en Raadgever dient. Als we het boek Handelingen lezen, krijgen we inzicht in- en worden we bemoedigd door de kracht van het evangelie terwijl het zich verspreidde en levens veranderde. In deze tijd was er sprake van een krachtige bijzetting van de boodschap door veel wonderen. Het boek Handelingen behandelt de overgangsperiode tussen de hemelvaart van Christus, de voltooiing van alle nieuwtestamentische boeken. Dit en de wonderen die de apostelen gegeven waren te doen, waren Gods middel om te laten zien dat Zijn boodschap waar is.

Lees als groep Handelingen 2

Vragen

1. “Ze waren allemaal eensgezind op één plaats bijeengekomen” (Handelingen 2:1)

a. Wie waren zij?

b. Waar waren ze samengekomen?

c. Wat hadden ze daar samen gedaan? (Lees ook Handelingen 1:4; 1:8; 1:12-15)

2. Wat waren de fysieke tekenen en resultaten van de vervulling van de gelovigen met de Heilige Geest? (Handelingen 2:2-8)

3. a. Waarom waren er zoveel Joden bijeen in Jeruzalem? (Handelingen 2:1; 2:5). Lees ook Exodus 34:22-23; Leviticus 23:15-22)

b. Waar kwamen al degenen die in Jeruzalem bijeen waren gekomen vandaan?

4. Als Petrus opstaat om de menigte toe te spreken, vergelijkt hij wat er is gebeurd met wat Joël profeteerde. Welke vervulling zien we van deze profetie en wat moet er nog vervuld worden?

5. Wat gebruikt Petrus om de toehoorders ervan te overtuigen dat Jezus de Christus is?

6. Wat was het effect van de gebeurtenissen van Pinksteren en de preek van Petrus?

7. Wat deden de eerste gelovigen hierna?

8. Wat is het verschil tussen gedoopt zijn in de Heilige Geest en vervuld zijn met de Heilige Geest?

Antwoorden:

1. “Ze waren allemaal eensgezind op één plaats bijeengekomen” (Handelingen 2:1)

a. Wie waren zij?

Het waren de 120 volgelingen van Jezus die bij elkaar kwamen.

b. Waar waren ze samengekomen?

Na de hemelvaart werden de volgelingen in Jeruzalem bijeengebracht in een bovenkamer

c. Wat hadden ze daar samen gedaan? (Lees ook Handelingen 1:4; 1:8; 1:12-15)

“Verzameld in een akkoord” (Griekse homothumadon. De letterlijke vertaling is – een gedeelde passie)

Ze waren samengekomen met een gedeelde passie, biddend en wachtend op de beloofde Heilige Geest.

2. Wat waren de fysieke tekenen en resultaten van de vervulling van de gelovigen met de Heilige Geest? (Handelingen 2:2-8)

De fysieke tekenen waren:

a. Een geluid (uit de hemel) als van een ruisende machtige wind. Dit “geluid” vulde het hele huis waar ze zaten. Wind wordt in de Schrift vaak gebruikt als beeld van de Geest (bijv. Ezechiël 37:9-10; Johannes 3:8)

Ezechiël 37:9 Hij zei tegen mij: Profeteer tegen de geest, profeteer, mensenkind! Zeg tegen de geest: Zo zegt de Heere HEERE: Geest, kom uit de vier windstreken en blaas in deze gedoden, zodat zij tot leven komen.10. Ik profeteerde zoals Hij mij geboden had. Toen kwam de geest in hen en zij kwamen tot leven. Zij gingen op hun voeten staan, een zeer, zeer groot leger.

Johannes 3:8 De wind waait waarheen hij wil en u hoort zijn geluid, maar u weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat; zo is het met iedereen die uit de Geest geboren is.

b. Toen verscheen aan hen: verdeelde tongen, als van vuur. De Heer liet op een bovennatuurlijke manier de geest neerdalen door “tongen van vuur. Net zoals het geluid “als wind” symbolisch was, waren dit geen letterlijke vlammen van vuur, maar bovennatuurlijke tekenen “als vuur” dat God de Heilige Geest op elke gelovige had gestuurd. In de Schrift duidde vuur vaak op de goddelijke aanwezigheid (bijv. Exodus 3:2-6).

Exodus 3:2 En de Engel van de HEERE verscheen hem in een vuurvlam uit het midden van een doornstruik. Hij keek toe, en zie, de doornstruik brandde in het vuur, maar de doornstruik werd niet verteerd.

3. Mozes zei: Laat ik nu naar dat indrukwekkende verschijnsel gaan kijken, waarom de doornstruik niet verbrandt.

4. Toen de HEERE zag dat hij ging kijken, riep God tot hem uit het midden van de doornstruik en zei: Mozes, Mozes! Hij zei: Zie, hier ben ik!

5. En Hij zei: Kom hier niet dichterbij. Doe uw schoenen van uw voeten, want de plaats waarop u staat, is heilige grond.

6. Hij zei verder: Ik ben de God van uw vader, de God van Abraham, de God van Izak en de God van Jakob. En Mozes bedekte zijn gezicht, want hij was bevreesd God aan te kijken.

c. Ze werden vervuld met de Heilige Geest en begonnen in andere tongen te spreken, zoals de Geest hun gaf uit te spreken. (Deze vervulling met de Heilige Geest wordt verder besproken in vraag 8). De Heilige Geest gaf hen dit vermogen zodat ze later in hun eigen taal tot alle bezoekers in Jeruzalem zouden kunnen prediken. Dit bovennatuurlijke vermogen dat de discipelen hadden gekregen, was ook een teken van de bovennatuurlijke gebeurtenis die zojuist had plaatsgevonden.

d. De discipelen gingen naar buiten en sloten zichzelf niet langer op uit angst voor de Joodse leiders. Peter werd aangemoedigd. Hij had geen angst. Hij stond op en preekte tot al degenen die daar in de stad bijeen waren. Dit stond in schril contrast met hoe ze waren na de dood en opstanding van Jezus. (zie Johannes 20:19)

Johannes 20:19 Toen het nu avond was op die eerste dag van de week en de deuren van de plaats waar de discipelen bijeenwaren, uit vrees voor de Joden gesloten waren, kwam Jezus en Hij stond in hun midden en zei tegen hen: Vrede zij u!

3. a. Waarom waren er zoveel Joden bijeen in Jeruzalem? (Handelingen 2:1; 2:5). Lees ook Exodus 34:22-23; Leviticus 23:15-22)

“Pinksteren” betekent “vijftigste” en verwijst naar het Wekenfeest (Exodus 34:22-23) of Oogst (Leviticus 23:16), dat 50 dagen na Pesach in mei/juni werd gevierd (Leviticus 23:15-22) . Het was een van de 3 jaarlijkse feesten waarvoor de natie naar Jeruzalem zou komen. Op Pinksteren werd een offer van de eerstelingen gebracht (Leviticus 23:20). De Heilige Geest kwam op deze dag als de eersteling van de erfenis van de gelovige. Degenen die toen in de kerk bijeenkwamen, waren ook de eerstelingen van de oogst van alle toekomstige gelovigen.

(Opmerking – de 3 jaarlijkse feesten waren belangrijk voor de Joden en voor de vroege kerk – Paulus schreef vaak dat hij voor een van deze feesten terug moest naar Jeruzalem)

b. Waar kwamen al degenen die in Jeruzalem bijeen waren gekomen vandaan?

4. Als Petrus opstaat om de menigte toe te spreken, vergelijkt hij wat er is gebeurd met wat Joël profeteerde. Welke vervulling zien we van deze profetie en wat moet er nog vervuld worden?

Petrus haalt de profetie van Joël aan om de gebeurtenis uit te leggen die zojuist heeft plaatsgevonden. Dit is de eerste keer dat God Zijn Geest op zo’n ontzagwekkende manier heeft uitgestort. We zijn nu in de “laatste dagen”, dit is een nieuw tijdperk, een tijd waarin de Heilige Geest met ons is (de laatste dagen – de tijd tussen de eerste komst van Christus en Zijn tweede komst). De Heilige Geest zal door de gelovigen werken op de manieren die door Joël worden aangehaald.

Joël profeteert ook over een tijd waarin Jezus zal terugkeren. Naarmate de wederkomst van Jezus nadert, kunnen we verwachten dat de Heilige Geest actiever zal zijn door de gelovigen en in de tekenen die we aan de hemel zullen zien.

5. Wat gebruikt Petrus om de toehoorders ervan te overtuigen dat Jezus de Christus is?

Bekrachtigd door de Heilige Geest, gebruikt Petrus de Schrift, de oudtestamentische boeken, de profetieën van Joël en koning David (Joël 2:28-32; Psalm 16:8-11; Psalm 110:1) om zijn toehoorders ervan te overtuigen dat Jezus de Christus.

Petrus gebruikt ook persoonlijk getuigenis (Handelingen 2:32). We hebben Jezus zien opstaan uit de dood!

Handelingen 2:32 Deze Jezus heeft God doen opstaan, waarvan wij allen getuigen zijn.

6. Wat was het effect van de gebeurtenissen van Pinksteren en de preek van Petrus?

De toehoorders waren ervan overtuigd (door de Heilige Geest) dat Jezus de Messias is.

Zij geloofden.

Ze bekeerden zich van hun zonden.

Ze werden gedoopt

De kerk werd “geboren”.

De kerk groeide heel snel (3000 gelovigen na één preek).

7. Wat deden de eerste gelovigen hierna?

Ze bleven standvastig in de leer van de apostelen.

Ze bleven in gemeenschap met de apostelen.

Ze braken samen het brood.

Ze bleven bij elkaar en hadden alles gemeen.

Ze verkochten hun bezittingen om te voorzien in die gelovigen die in nood waren.

Er was eenheid onder de gelovigen.

Ze prezen God dagelijks.

Ze waren in de gunst bij het hele volk.

De kerk bleef groeien – dagelijks voegde de Heer (redding is Gods soevereine werk) nieuwe geredde gelovigen toe aan de kerk.

De apostelen verrichtten wonderen. Deze zorgden voor ontzag en respect voor de goddelijke macht.

8. Wat is het verschil tussen gedoopt zijn in (inwoning) de Heilige Geest en vervuld zijn met de Heilige Geest?

Een belangrijk vers om de vervulling van de Heilige Geest te begrijpen is Johannes 14:16, waar Jezus beloofde dat de Geest in gelovigen zou wonen en dat de inwoning permanent zou zijn.

Johannes 14:16 En Ik zal de Vader bidden, en Hij zal u een andere Trooster geven, opdat Hij bij u blijft tot in eeuwigheid,

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de inwoning en de vervulling van de Geest.

De permanente inwoning van de Geest is niet voor een select aantal gelovigen, maar voor alle gelovigen. Er zijn een aantal verwijzingen in de Schrift die deze conclusie ondersteunen.

Ten eerste is de Heilige Geest een geschenk dat zonder uitzondering aan alle gelovigen in Jezus wordt gegeven, en er worden geen voorwaarden aan dit geschenk gesteld, behalve geloof in Christus (Johannes 7:37-39).

Johannes 7:37 En op de laatste, de grote dag van het feest, stond Jezus daar en riep: Als iemand dorst heeft, laat hij tot Mij komen en drinken.

38. Wie in Mij gelooft, zoals de Schrift zegt: Stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien.

39. En dit zei Hij over de Geest, Die zij die in Hem geloven, ontvangen zouden; want de Heilige Geest was er nog niet, omdat Jezus nog niet verheerlijkt was.

1 Korintiërs 12:12-13 is een ander gedeelte in de Bijbel die dit bevestigt:

1 Korinthe 12:12 Want zoals het lichaam één is en veel leden heeft, en al de leden van dit ene lichaam, hoewel het er veel zijn, één lichaam zijn, zo is het ook met Christus.

13. Ook wij allen immers zijn door één Geest tot één lichaam gedoopt, hetzij dat wij Joden zijn, hetzij Grieken, hetzij slaven, hetzij vrijen; en wij allen zijn van één Geest doordrenkt.

Merk op dat we “allemaal” zijn gedoopt door de Geest – alle gelovigen hebben de doop ontvangen, synoniem met redding, en het is geen speciale ervaring voor slechts enkelen.

Ten tweede wordt de Heilige Geest gegeven op het moment van redding (Efeziërs 1:13). Galaten 3:2 benadrukt dezelfde waarheid, zeggend dat de verzegeling en inwoning van de Geest plaatsvond op het moment van geloven.

Efeziërs 1:13 In Hem bent ook u, nadat u het Woord van de waarheid, namelijk het Evangelie van uw zaligheid, gehoord hebt; in Hem bent u ook, toen u tot geloof kwam, verzegeld met de Heilige Geest van de belofte,

Galaten 3:2 Dit alleen wil ik van u vernemen: Hebt u de Geest ontvangen uit de werken van de wet, of uit de prediking van het geloof?

Ten derde woont de Heilige Geest permanent in de gelovigen. De Heilige Geest wordt aan gelovigen gegeven als een aanbetaling (of verificatie) van hun toekomstige verheerlijking in Christus (2 Korintiërs 1:22; Efeziërs 4:30).

2 Korinthe 1:22 Die ons ook verzegeld heeft en het onderpand van de Geest in onze harten gegeven heeft.

Efeziërs 4:30 En bedroef de Heilige Geest van God niet, door Wie u verzegeld bent tot de dag van de verlossing.

Vervulling met de Geest wordt genoemd in Efeziërs 5:18.

Efeziërs 5:18 En word niet dronken van wijn, waarin losbandigheid is, maar word vervuld met de Geest,

We moeten ons zo volledig overgeven aan de Heilige Geest dat Hij ons volledig kan bezitten en ons in die zin kan vervullen. Romeinen 8:9 en Efeziërs 1:13-14 stellen dat Hij in elke gelovige woont,

Romeinen 8:9 Maar u bent niet in het vlees, maar in de Geest, wanneer althans de Geest van God in u woont. Maar als iemand de Geest van Christus niet heeft, die is niet van Hem.

Efeziërs 1:13 In Hem bent ook u, nadat u het Woord van de waarheid, namelijk het Evangelie van uw zaligheid, gehoord hebt; in Hem bent u ook, toen u tot geloof kwam, verzegeld met de Heilige Geest van de belofte, 14. Die het onderpand is van onze erfenis, tot de verlossing die ons ten deel viel, tot lof van Zijn heerlijkheid.

Hij kan bedroefd zijn (Efeziërs 4:30),

Efeziërs 4:30 En bedroef de Heilige Geest van God niet, door Wie u verzegeld bent tot de dag van de verlossing.

en Zijn activiteit in ons kan worden uitgeblust (1 Thessalonicenzen 5:19).

1 Thessalonicenzen 5:19 Blus de Geest niet uit.

Als we dit laten gebeuren, ervaren we niet de volheid van de werking van de Geest en zijn kracht in en door ons. Vervuld zijn met de Geest betekent dat Hij elk deel van ons leven mag overnemen, ons te leiden en controle te nemen. Dan kan Zijn kracht door ons heen worden uitgeoefend, zodat wat we doen vruchtbaar is voor God. De vervulling met de Geest is niet alleen van toepassing op uiterlijke handelingen; het is ook van toepassing op de diepste gedachten en motieven van ons handelen.

Psalm 19:15 Laat de woorden van mijn mond en de overdenking van mijn hart welgevallig zijn voor Uw aangezicht, HEERE, mijn rots en mijn Verlosser!

Zonde is wat de vervulling met de Heilige Geest belemmert, en gehoorzaamheid aan God is hoe de vervulling met de Geest in stand wordt gehouden. Efeziërs 5:18 beveelt dat we vervuld worden met de Geest;

Efeziërs 5:18 En word niet dronken van wijn, waarin losbandigheid is, maar word vervuld met de Geest,

Het is echter niet het bidden om de vervulling met de Heilige Geest dat de vervulling tot stand brengt. Alleen onze gehoorzaamheid aan Gods geboden stelt de Geest in staat om in ons te werken. Omdat we nog steeds besmet zijn met zonde, is het onmogelijk om altijd vervuld te zijn met de Geest. Als we zondigen, moeten we dat meteen aan God belijden en onze toewijding, om met de Geest vervuld en door de Geest geleid te worden, hernieuwen.

Samenvatting

God zond de beloofde Heilige Geest met Pinksteren met bovennatuurlijke tekenen en wonderen. Het effect was voor iedereen te zien. De aangemoedigde apostelen en volgelingen van Jezus, vervuld met de Heilige Geest, verkondigden vol vertrouwen het goede nieuws. De Heilige Geest zou op zijn beurt kunnen werken in de harten van de toehoorders, hen transformeren in volgelingen van Jezus Christus. De kerk was geboren”(ontstaan)