In Leviticus 23 geeft God de Israëlieten de opdracht ieder jaar samenkomen om 7 feesten te vieren. Tijdens deze feesten moeten ze de Heer en Zijn daden herdenken en Hem offers brengen. In deze studie zullen we zien dat hier nog een veel diepere betekenis achter zit.

Downloads:

Disclaimer: Deze Bijbelstudie is gemaakt door leden van onze gemeente maar kunnen interpretaties of meningen bevatten die niet perse door iedereen gedragen wordt binnen de Gemeente.

Inleiding

De 7 feesten van de HEER

In Leviticus 23 geeft God de Israëlieten de opdracht om ieder jaar gezamenlijk 7 feestendagen van de HEER te vieren. Het woord feestdagen is in het Hebreeuws moedim (mo-è-diem) en betekent letterlijk aangewezen tijden.

Leviticus 23:1–5 (HSV)
1 De HEERE sprak tot Mozes: 2 Spreek tot de Israëlieten en zeg tegen hen: De feestdagen van de HEERE, die u moet uitroepen, zijn heilige samenkomsten. Dit zijn Mijn feestdagen: 3 Zes dagen mag er werk verricht worden, maar op de zevende dag is het sabbat, een dag van volledige rust, een heilige samenkomst. Geen enkel werk mag u doen. Het is in al uw woongebieden een sabbat voor de HEERE. 4 Dit zijn de feestdagen van de HEERE, de heilige samenkomsten, die u op hun vastgestelde tijd moet uitroepen.

De 3 jaarlijkse oogsten en pelgrimstochten

Een bijzonder detail is dat deze feesten niet door de mensen zijn bedacht maar door God. Hij wil dat de Israëlieten deze 7 feesten jaarlijks vieren op hele specifieke dagen op de Bijbelse kalender. Deze 7 feesten zijn onderverdeeld in 3 periodes die overeenkomen met de 3 jaarlijkse oogsten in Israël:

  1. Voorjaar: gerstoogst
  2. Voorzomer: tarweoogst
  3. Najaar: vruchtenoogst (druiven/olijven/vijgen).

Alle Israëlieten worden zelfs opgedragen om deze 3 periodes voor de HEER te verschijnen voor het vieren van de feesten.

Deuteronomium 16:16–17 (HSV)
16 Drie keer per jaar moet alles wat mannelijk is onder u, verschijnen voor het aangezicht van de HEERE, uw God, op de plaats die Hij zal uitkiezen: op het Feest van de ongezuurde broden, op het Wekenfeest en op het Loofhuttenfeest. Men mag echter niet met lege handen voor het aangezicht van de HEERE verschijnen, 17 maar ieders geschenk moet overeenkomen met de zegen van de HEERE, uw God, die Hij u gegeven heeft.

Dit kunnen we ook zien in het Nieuwe Testament; Jezus en de leerlingen reizen regelmatig naar Jeruzalem om aan dit gebod van de HEER gehoorzaam te zijn. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Pasen en Pinksteren wat eigenlijk Pesach en het Wekenfeest is. We zien op die momenten ook veel Joden uit het buitenland (uit de diaspora) Jeruzalem bezoeken om gezamenlijk deze feesten te vieren bij de tempel in Jeruzalem.

De Bijbelse kalender

Onze kalender is gebaseerd op de zon maar de Bijbelse kalender is gebaseerd op de maan: iedere maand begint met het zien van de nieuwe maansikkel. Het Bijbelse jaar begint bij de eerste beste nieuwe maan wanneer de gerst begint te rijpen en de korenaren te zien zijn. Deze eerste maand, Nisan, werd vroeger Abib genoemd: dit betekent letterlijk rijpe gerst (korenaar).

Deze maand Abib wordt door God in Lev. 23 aangewezen als eerste maand van het jaar. Het is ook in deze maand, tijdens de eerste oogst (gerst), dat de eerste 3 van de 7 feesten gevierd moeten worden:

  1. Pesach (14 Abib);
  2. Feest van Ongezuurd Brood (15-21 Abib);
  3. Feest van Eerstelingen (eerste zondag na 15 Abib).

50 dagen na het Feest van Eerstelingen volgt het volgende feest: het Wekenfeest. Dit feest draait om de tweede oogst (tarwe) en valt kort voor de zomer. De laatste 3 feesten vallen in het najaar, bij de derde oogst (druiven/olijven/vijgen), tussen de 1e en de 21e dag in de 7e maand (Tishri):

  • Trompetfeest (1 Tishri);
  • De Grote Verzoendag (10 Tishri);
  • Loofhuttenfeest (15 Tishri).

De feesten zijn een profetische voorschaduw

Hoewel de 7 feesten vieringen zijn van de oogsten en van herdenkingen van de gebeurtenissen vanaf de Exodus tot in het beloofde land, geeft de apostel Paulus ons een hint dat er meer achter deze 7 feesten zit.

Kolossenzen 2:16–17 (HSV)
16 Laat dus niemand u veroordelen inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten. 17 Deze zaken zijn een schaduw van de toekomstige dingen, maar het lichaam is van Christus.

In deze Bijbelstudie zullen we een reis maken door het Oude en Nieuwe Testament die ons niet alleen verbindt met de rijke geschiedenis en cultuur van het volk van Israël, maar ook diepere inzichten zal geven over de voorschaduw en het profetische patroon van de 7 feesten en de 3 oogsten. Ze verwijzen naar Gods heilsplan die Hij zal voltrekken door de Heer Jezus Christus!

De voorjaarsfeesten

1) Pasen (Pesach)

Lees Lev. 23:5

Leviticus 23:5 (HSV)

5 In de eerste maand, op de veertiende dag van de maand, tegen het vallen van de avond, is het Pascha voor de HEERE.

Vraag 1.1) Wat vieren de Israëlieten met het Pesachfeest?

📖 Lees de volgende verzen

Exodus 12:3–14 (HSV)
3 Spreek tot heel de gemeenschap van Israël: Op de tiende dag van deze maand moet ieder voor zich een lam per familie nemen, een lam per gezin.
4 Maar als het gezin te klein is voor een lam, dan moet hij er samen met de buurman, die het dichtst bij zijn gezin woont, één nemen, overeenkomstig het aantal personen. U moet bij het lam rekening houden met wat ieder eten kan.
5 U moet een lam zonder enig gebrek hebben, een mannetje van een jaar oud. U moet het van de schapen of van de geiten nemen.
6 U moet het in bewaring houden tot de veertiende dag van deze maand, en heel de verzamelde gemeenschap van Israël zal het slachten tegen het vallen van de avond.
7 En zij zullen van het bloed nemen en het aan de beide deurposten strijken en aan de bovendorpel, aan de huizen waarin zij het eten zullen.
8 Zij moeten het vlees dezelfde nacht nog eten; op vuur gebraden, met ongezuurde broden, en met bittere kruiden moeten zij het eten.
9 U mag daarvan niets rauw eten, en zeker niet in water gekookt, maar alleen op vuur gebraden, met zijn kop, met zijn poten en zijn ingewanden.
10 U mag daarvan ook niets overlaten tot de morgen. Wat er de volgende morgen van over is, moet u met vuur verbranden.
11 En zo moet u het eten: uw middel omgord, uw schoenen aan uw voeten en uw staf in uw hand. U moet het met haast eten, het is Pascha voor de HEERE.
12 Want Ik zal in deze nacht door het land Egypte trekken en alle eerstgeborenen in het land Egypte treffen, van de mensen tot het vee. En Ik zal aan al de goden van de Egyptenaren strafgerichten voltrekken, Ik, de HEERE.
13 En het bloed zal u tot een teken zijn aan de huizen waarin u verblijft. Als Ik het bloed zie, zal Ik u voorbijgaan en er zal geen plaag onder u zijn die verderf teweegbrengt, als Ik het land Egypte zal treffen.
14 Deze dag moet voor u een gedenkdag worden. U moet hem vieren als een feest voor de HEERE. U moet hem vieren als een eeuwige verordening, al uw generaties door.
Toon het antwoord

Het Pesachfeest is een gedenkdag voor alle generaties Israëlieten om de ontsnapping aan de doodsengel door het bloed van het Pesachlam en de bevrijding uit Egypte te vieren.

Vraag 1.2) Hoe is het Pesachfeest een voorschaduw naar Jezus?

📖 Lees de volgende verzen

Johannes 1:29 (HSV)
29 De volgende dag zag Johannes Jezus naar zich toe komen en hij zei: Zie het Lam van God, Dat de zonde van de wereld wegneemt!

Mattheüs 26:59 (HSV)
59 De overpriesters en de oudsten en heel de Raad zochten een valse getuigenverklaring tegen Jezus, zodat zij Hem zouden kunnen doden, maar zij vonden niets.

Mattheüs 27:23–25 (HSV)
23 Maar de stadhouder zei: Wat voor kwaad heeft Hij dan gedaan? Maar zij riepen des te meer: Laat Hem gekruisigd worden!
24 Toen Pilatus zag dat hij niets bereikte, maar dat er veeleer opschudding ontstond, nam hij water, waste zijn handen voor de ogen van de menigte en zei: Ik ben onschuldig aan het bloed van deze Rechtvaardige. U moet maar zien.
25 En heel het volk antwoordde en zei: Laat Zijn bloed maar komen over ons en over onze kinderen!

Johannes 19:14–16 (HSV)
14 En het was de voorbereiding van het Pascha, ongeveer het zesde uur; en hij zei tegen de Joden: Zie, uw Koning!

Marcus 15:34 (HSV)
34 En op het negende uur riep Jezus met luide stem: ELOÏ, ELOÏ, LAMA SABACHTANI, dat is vertaald: Mijn God, Mijn God, waarom hebt U Mij verlaten?
Toon het antwoord

De Bijbel noemt niet zomaar de dagen en tijdstippen rondom de gebeurtenissen van de dood en de wederopstanding van Jezus. Het is heel duidelijk dat de schrijvers van de Evangeliën een link willen leggen tussen de Wet en rituelen van het Oude Testament en de vervulling van de voorschaduw hiervan door Jezus. Zo ook is het Pesachfeest een voorschaduw naar een profetische vervulling door Jezus, als hét Pesachlam waar de Israëlieten honderden jaren lang voor gerepeteerd hebben!

Voordat Jezus werd gekruisigd was Hij al een aantal dagen (sinds de intocht op de ezel op palmzondag) in Jeruzalem en kreeg Hij het regelmatig aan de stok met de Farizeeën en Schriftgeleerden. Zij zochten redenen om Jezus te beschuldigen en te doden maar ze konden Hem op geen enkele overtreding betrappen. Ook Pilatus kon in Hem geen overtredingen vinden.

Denk terug aan het Pesachlam wat al vanaf 10 Abib (4 dagen voor Pesach) moest worden apart gezet en geïnspecteerd. Het lam mocht geen enkel gebrek hebben. Zo ook zien we dat Jezus na de intocht op de ezel al een paar dagen voor Pesach door de Farizeeën en de Romeinen werd ‘geïnspecteerd op gebreken’ maar ze konden niks vinden. Ze riepen zelfs eensgezind: “Laat Zijn bloed maar over ons en onze kinderen komen!” als ze Hem toch willen kruisigen. Zonder dat ze het zelf in de gaten hadden was Hij zowel de Eerstgeborene als het ware Pesachlam die stierf in onze plaats.

Op de dag van de voorbereiding van het Pesachlam (Abib 14) werd Jezus aan het kruis geslagen. De Bijbel legt heel expliciet vast dat Jezus rond het 9e uur (rond 3 uur in de middag) de geest gaf en stierf. Dit is exact het moment dat traditioneel het Pesachlam werd geslacht zodat het tegen de avond (tussen 15:00 en 18:00 uur), net voor zonsondergang, gegeten kon worden zoals Leviticus 23 voorschrijft.

2) Feest van ongezuurde broden (Chag Hamatzot)

Vraag 2.1) Wat vieren de Israëlieten met het Feest van ongezuurde broden?

📖 Lees de volgende verzen

Leviticus 23:6–8 (HSV)
6 En op de vijftiende dag van die maand is het Feest van de ongezuurde broden voor de HEERE. Zeven dagen lang moet u dan ongezuurde broden eten.
7 Op de eerste dag moet u een heilige samenkomst hebben. Geen enkel dienstwerk mag u dan doen.
8 Zeven dagen lang moet u de HEERE een vuuroffer aanbieden. Op de zevende dag is er dan een heilige samenkomst. Geen enkel dienstwerk mag u dan doen.

Deuteronomium 16:3–4 (HSV)
3 U mag er niets wat gezuurd is bij eten. Zeven dagen moet u er ongezuurd brood bij eten, brood van de ellende – want met haast bent u uit het land Egypte vertrokken – om de dag te gedenken dat u uit het land Egypte trok, alle dagen van uw leven.
4 Er mag bij u zeven dagen lang geen zuurdeeg gezien worden, in heel uw gebied; en van het vlees dat u op de avond van de eerste dag slacht, mag niets tot de morgen overblijven.
Toon het antwoord

Toen de Israëlieten na de Pesachmaaltijd moesten vluchten moesten ze genoeg eten meenemen. Er was echter geen tijd om het brood te laten rijzen omdat ze dezelfde nacht nog moesten vluchten. Dit feest van het ongezuurde ‘brood van ellende’ is een herdenking naar dat de Israëlieten in grote haast uit Egypte zijn gevlucht.

Vraag 2.2) Hoe is het Feest van Ongezuurde Broden een voorschaduw naar Jezus?

📖 Lees de volgende verzen

Lucas 22:19 (HSV)
19 En Hij nam brood en nadat Hij gedankt had, brak Hij het en gaf het aan hen met de woorden: Dit is Mijn lichaam, dat voor u gegeven wordt. Doe dat tot Mijn gedachtenis.

1 Korintiërs 5:6–8 (HSV)
6 Uw roem is niet goed. Weet u niet dat een klein beetje zuurdeeg het hele deeg doorzuurt?
7 Verwijder dan het oude zuurdeeg, opdat u een nieuw deeg zult zijn. U bent immers ongezuurd, want ook ons Paaslam is voor ons geslacht: Christus.
8 Laten wij dus feestvieren, niet met oud zuurdeeg, ook niet met zuurdeeg van slechtheid en boosaardigheid, maar met ongezuurde broden van oprechtheid en waarheid.

Hebreeën 4:15 (HSV)
15 Want wij hebben geen Hogepriester Die geen medelijden kan hebben met onze zwakheden, maar Een Die in alles op dezelfde wijze als wij is verzocht, maar zonder zonde.
Toon het antwoord

We zien dat Jezus zelf het beeld draagt van het ongezuurde brood. Hij is het ware Ongezuurde Brood, het lichaam zonder enige zonde wat voor ons is gebroken. Zijn lichaam – zonder enige smet – heeft als ongezuurd brood 3 dagen in het graf gelegen tot de eerstvolgende zondag, het Feest van de Eerstelingen.

Door het vieren van het avondmaal herdenken wij als het ware ons geslachte Paaslam (het bloed) en ons Ongezuurde Brood (Jezus’ lichaam) wat voor ons is gebroken. Dat is onze geestelijke voeding van het Evangelie van Jezus dat ons red van de dood.

Vaak wordt het getal 7 uitgelegd als compleetheid of perfectie. In de Bijbel zien we het getal 7 echter terugkomen als verdeling van een geheel. Denk aan de 7 dagen in een week, de 7 feesten in het jaar, de 7 + 7 trompetmomenten dat Jericho viel, de 3 x 7 plagen in Openbaring, allen dienen ze een groter doel wat in 7 stappen wordt voltrokken. We kunnen het getal 7 Bijbels gezien dus beter zien als een cyclus, plan of tijdsperiode van 7 stappen of 7 fases.

Zo ook kunnen we de 7 dagen van het Feest van de ongezuurde broden zien als symbolische verwijzing naar een bepaalde periode. Mogelijk verwijst dit naar onze kerkperiode waarin wij Jezus, ons geestelijke Ongezuurde Brood, herdenken tijdens het avondmaal tot het moment dat Hij zal terugkeren. Denk ook aan het boek Openbaring 2 en 3 waarin de brieven worden gestuurd naar de 7 Gemeenten in Asia. Veel mensen denken dat deze 7 Gemeenten een symbool zijn van de hele kerkperiode, onderverdeeld in 7 tijdperken, tussen Jezus’ eerste komst en Zijn wederkomst.

3) Feest van eerstelingen (Bikkurim)

Vraag 3.1) Wat vieren de Israëlieten met het Feest van Eerstelingen?

📖 Lees de volgende verzen

Leviticus 23:10–12 (HSV)
10 Spreek tot de Israëlieten, en zeg tegen hen: Wanneer u in het land komt dat Ik u geven zal, en u de oogst ervan binnenhaalt, dan moet u de eerste schoof van uw oogst naar de priester brengen.
11 Hij moet de schoof voor het aangezicht van de HEERE bewegen, opdat Hij een welgevallen in u vindt. Op de dag na de sabbat moet de priester de schoof bewegen.

Deuteronomium 26:8–11 (HSV)
8 En de HEERE leidde ons uit Egypte, met een sterke hand, met een uitgestrekte arm, met grote ontzagwekkende daden, met tekenen en met wonderen.
9 En Hij bracht ons naar deze plaats en gaf ons dit land, een land dat overvloeit van melk en honing.
10 En nu, zie, ik heb de eerstelingen van de vruchten van het land dat U, HEERE, mij gegeven hebt, gebracht. Dan moet u ze neerzetten voor het aangezicht van de HEERE, uw God, en u neerbuigen voor het aangezicht van de HEERE, uw God,
11 en u verblijden over al het goede dat de HEERE, uw God, aan u en uw gezin gegeven heeft; u, de Leviet, en de vreemdeling die in uw midden is.
Toon het antwoord

Wanneer de Israëlieten na de 40 jaar in de woestijn eenmaal in het beloofde land waren aangekomen moesten zij het Feest van Eerstelingen gaan vieren. Dit gebeurde op de eerste zondag tijdens het Feest van Ongezuurde Broden (tussen de 16e en 21e dag van de eerste maand Abib). Tijdens dit feest moest de priester de eerste schoof van de oogst (gerst) naar de HEER wuiven. Dit is een ceremonie die de dankbaarheid van het volk naar God uitbeeldt dat Hij hen het land en de oogst daarop geschonken heeft

Vraag 3.2) Hoe is het Feest van Eerstelingen een voorschaduw naar Jezus?

📖 Lees de volgende verzen

1 Korintiërs 15:22–23 (HSV)
22 Want zoals allen in Adam sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden.
23 Ieder echter in zijn eigen orde: Christus als Eersteling, daarna wie van Christus zijn, bij Zijn komst.

Johannes 20:16–17 (HSV)
16 Jezus zei tegen haar: Maria! Zij keerde zich om en zei tegen Hem: Rabboeni; dat betekent: Meester.
17 Jezus zei tegen haar: Houd Mij niet vast, want Ik ben nog niet opgevaren naar Mijn Vader, maar ga naar Mijn broeders en zeg tegen hen: Ik vaar op naar Mijn Vader en uw Vader, en naar Mijn God en uw God.

Openbaring 5:6,9 (HSV)
6 En ik zag, en zie: te midden van de troon en van de vier dieren en te midden van de ouderlingen stond een Lam als geslacht, met zeven hoorns en zeven ogen. Dat zijn de zeven Geesten van God, die uitgezonden zijn over heel de aarde.

9 En zij zongen een nieuw lied en zeiden: U bent het waard om de boekrol te nemen en zijn zegels te openen, want U bent geslacht en hebt ons voor God gekocht met Uw bloed, uit elke stam, taal, volk en natie.
Toon het antwoord

Het Feest van Eerstelingen werd in de Pesachweek van de kruisiging gevierd op de zondag, dit was de eerste zondag na het Feest van Ongezuurd Brood op vrijdag, dit was exact de zondag dat Jezus opstond uit de dood! De Bijbel noemt Hem dan ook vaak dé Eerste en de Eersteling die uit de doden is opgewekt.

Zodra Maria ’s morgens vroeg op die zondag bij het lege graf aankomt ziet ze Jezus. Zij mag Hem echter niet aanraken “omdat Hij nog niet is opgevaren naar de hemel”. Net zoals op die dag de eerste schoof gerst aan de HEER werd aangeboden moest Jezus ook Zichzelf aan de Vader aanbieden als eerste Mens die was opgestaan uit de dood. Maria mocht Hem daarom niet aanraken, Zijn Lichaam was zelf het reine offer wat letterlijk voor de Troon van de Vader moest verschijnen. Dit beeld vinden we terug in Openbaring, als het Lam voor de troon als offer wordt aanvaard. Even later mag Thomas Jezus wél aanraken wat impliceert dat Hij Zichzelf in de tussentijd, vermoedelijk op diezelfde zondag van de wederopstanding, heeft aangeboden bij de Vader en is aanvaard als Pesachlam én als Eersteling van de wederopstanding.

Als Christenen zien wij Pesach traditioneel gezien als goede vrijdag, de dag dat Jezus volgens de meesten stierf aan het kruis, en zien we het Feest van Eerstelingen op zondag als Pasen, de dag dat Jezus uit de dood is opgestaan.

Hoewel de gangbare uitleg is dat Jezus is gestorven op een vrijdag (omdat de dag erna sabbat was, Mar. 15:42) zou het ook kunnen zijn dat dit de donderdag is geweest. De dag na Pesach was namelijk een hoge sabbat omdat het Feest van Ongezuurde Broden ook als sabbat geldt. In dat geval is Jezus dus mogelijk gestorven op donderdag, vrijdag was het  een hoge sabbat vanwege het Feest van Ongezuurd Brood en zaterdag was het de normale wekelijkse sabbat. Jezus is opgestaan op de zondag daarna (Abib 17). Dit scenario lijkt beter overeen te komen met de drie dagen en drie nachten profetie van Jona (Matt. 12:40). Let wel dat een Bijbelse dag begint bij zonsondergang (rond 18:00 uur ’s avonds).

Tabel 1 Alternatieve theorie van 3 dagen/nachten in het graf (Matt. 12:40)

Vraag 4) De voorjaarsoogst: Waar is deze eerste oogstperiode van gerst een voorschaduw naar?

📖 Lees de volgende verzen

Romeinen 8:29 (HSV)
29 Want hen die Hij van tevoren gekend heeft, heeft Hij er ook van tevoren toe bestemd om aan het beeld van Zijn Zoon gelijkvormig te zijn, opdat Hij de Eerstgeborene zou zijn onder vele broeders.

Mattheüs 27:50–54 (HSV)
50 Jezus riep nogmaals met luide stem en gaf de geest.
51 En zie, het voorhangsel van de tempel scheurde in tweeën, van boven tot beneden; de aarde beefde en de rotsen scheurden;
52 ook werden de graven geopend en veel lichamen van heiligen die ontslapen waren, werden opgewekt;
53 en na Zijn opwekking gingen zij uit de graven, kwamen in de heilige stad en zijn aan velen verschenen.
54 En toen de hoofdman over honderd en zij die met hem Jezus bewaakten, de aardbeving zagen en de dingen die gebeurden, werden zij erg bevreesd en zeiden: Werkelijk, Dit was Gods Zoon!
Toon het antwoord

Hoewel Jezus de Eersteling was, de eerste Vrucht uit de doden die aan de Vader werd gegeven, waren er meer mensen die met Hem opstonden uit de dood. Mattheüs spreekt tussen neus en lippen door over deze op het eerste gezicht vreemde gebeurtenis waarbij “veel lichamen van heiligen die ontslapen waren” werden opgewekt nadat Jezus was opgewekt.

De Bijbel leert niet veel meer over deze gebeurtenis maar we kunnen wel opmaken dat deze heiligen uit de periode van het Oude Testament Jezus deelnamen aan deze eerste oogst van mensen. Jezus was de zeker de Eerste maar met Hem stonden er meer op uit de dood.

Het voorzomerfeest

5) Wekenfeest/Pinksteren (Shavuot)

Vraag 5.1) Wat vieren de Israëlieten met het Wekenfeest/Pinksteren?

📖 Lees de volgende verzen

Leviticus 23:15–16 (HSV)
15 U moet dan vanaf de dag na de sabbat gaan tellen, vanaf de dag dat u de schoof van het beweegoffer gebracht hebt. Zeven volle weken zullen het zijn.
16 Tot de dag na de zevende sabbat moet u vijftig dagen tellen. Dan moet u de HEERE een nieuw graanoffer aanbieden.

Deuteronomium 16:10–12 (HSV)
10 Daarna moet u het Wekenfeest houden voor de HEERE, uw God. Wat u geven moet, is een vrijwillige gave van uw hand, naar de mate waarin de HEERE, uw God, u zegent.
11 En u moet u verblijden voor het aangezicht van de HEERE, uw God, u, uw zoon en uw dochter, uw slaaf en uw slavin, de Leviet die binnen uw poorten is, en de vreemdeling, de wees en de weduwe die in uw midden zijn, op de plaats die de HEERE, uw God, zal uitkiezen om Zijn Naam daar te laten wonen.
12 En u moet gedenken dat u een slaaf geweest bent in Egypte en deze verordeningen in acht nemen en houden.
Toon het antwoord

Vijftig dagen na het Feest van Eerstelingen (de gerstoogst) moet er een tweede oogstfeest gehouden worden. Op dit feest wordt er een deel van de tarweoogst aan de HEER geofferd. Dit offer is een vrijwillige gave van iedereen naar de mate waarin God hun heeft gezegend – een vrijwillig deel geven van hun bezit.

De Israëlieten moeten bij dit feest gedenken dat ze als slaven zijn bevrijd uit Egypte en dankbaar zijn voor de oogst en bezittingen die de HEER hun heeft geschonken.

Vraag 5.2) Hoe is het Wekenfeest/Pinksteren een voorschaduw naar Jezus?

📖 Lees de volgende verzen

Johannes 15:26 (HSV)
26 Maar wanneer de Trooster is gekomen, Die Ik u zenden zal van de Vader, de Geest van de waarheid, Die van de Vader uitgaat, zal Die over Mij getuigen.

Handelingen 2:1–4 (HSV)
2 En toen de dag van het Pinksterfeest vervuld werd, waren zij allen eensgezind bijeen.
2 En plotseling kwam er uit de hemel een geluid als van een geweldige windvlaag en dat vervulde heel het huis waar zij zaten.
3 En aan hen werden tongen als van vuur gezien, die zich verdeelden, en het zat op ieder van hen.
4 En zij werden allen vervuld met de Heilige Geest en begonnen te spreken in andere talen, zoals de Geest hun gaf uit te spreken.

1 Korintiërs 12:10–11 (HSV)
… 10 en aan een ander werkingen van krachten, en aan een ander profetie, en aan een ander het onderscheiden van geesten, en aan een ander allerlei talen, en aan een ander uitleg van talen.
11 Al deze dingen echter werkt één en dezelfde Geest, Die aan ieder afzonderlijk uitdeelt zoals Hij wil.

1 Petrus 2:5 (HSV)
5 dan wordt u ook zelf, als levende stenen, gebouwd tot een geestelijk huis, tot een heilig priesterschap, om geestelijke offers te brengen, die God welgevallig zijn door Jezus Christus.
Toon het antwoord

Het Wekenfeest wordt vandaag de dag Pinksteren genoemd. Het woord Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord Pentèkostè, wat vijftigste betekent, omdat het Wekenfeest 50 dagen na het Feest van Eerstelingen valt (wat wij vandaag de dag als Pasen zien).

Het is exact op de dag van het Wekenfeest dat de Heilige Geest over de leerlingen wordt uitgestort. Het Is Jezus zelf die 10 dagen na de hemelvaart de Heilige Geest heeft gestuurd zoals Hij al voorzegt had. Dit is het moment van de geboorte van de Gemeente en de wedergeboorte van de eerste Christenen.

Er is ook een sterke parallel tussen het Wekenfeest en het Pinksteren. Net als de Israëlieten zijn wij als Christenen wanneer wij tot het geloof komen God dankbaar dat hij ons heeft bevrijd uit ons geestelijke Egypte, de heerschappij die de satan via de zonde over ons had. Waar het Wekenfeest de Israëlieten vrijwillig laat offeren van een deel wat God ze heeft toebedeeld daar laat de Heilige Geest ons vrijwillig geestelijke offers brengen door de gaven die de Geest ons heeft toebedeeld. Deze offers zijn niet van de oogst maar van de Geest die door ons heen goede werken doet omwille van God. Wij brengen deze offers vrijwillig door ons hele lichaam in te zetten als een levend offer naarmate de gaven die de Geest ons schenkt.

Vraag 6) De voorzomeroogst: Waar is deze tweede oogstperiode van tarwe een voorschaduw naar?

📖 Lees de volgende verzen

Exodus 19:1-2, 32:27–29 (HSV)
1 In de derde maand, op dezelfde dag dat de Israëlieten uit het land Egypte waren vertrokken, kwamen zij in de woestijn Sinaï.
2 Zij braken op vanuit Rafidim, kwamen in de woestijn Sinaï en sloegen hun kamp op in de woestijn. Israël sloeg daar zijn kamp op tegenover de berg.
...
32:27 Hij zei tegen hen: Zo zegt de HEERE, de God van Israël: Ieder moet zijn zwaard aan zijn heup doen, het kamp van poort tot poort door gaan, en ieder moet zijn broeder doden, ieder zijn vriend en ieder zijn naaste.
28 De Levieten deden overeenkomstig het woord van Mozes en er vielen op die dag van het volk ongeveer drieduizend man.
29 Toen zei Mozes: U moet zich vandaag aan de HEERE wijden, ja, ieder moet zich tegen zijn zoon en tegen zijn broeder keren, opdat Hij vandaag Zijn zegen over u zal geven.

Handelingen 2:37–41 (HSV)
37 En toen zij dit hoorden, werden zij diep in het hart geraakt en zeiden tegen Petrus en de andere apostelen: Wat moeten wij doen, mannenbroeders?
38 En Petrus zei tegen hen: Bekeer u en laat ieder van u gedoopt worden in de Naam van Jezus Christus, tot vergeving van de zonden; en u zult de gave van de Heilige Geest ontvangen.
39 Want voor u is de belofte en voor uw kinderen en voor allen die veraf zijn, zovelen als de Heere, onze God, ertoe roepen zal.
40 En met veel meer andere woorden legde hij getuigenis af en spoorde hij hen aan met de woorden: Laat u behouden uit dit verkeerde geslacht!
41 Zij nu die zijn woord met vreugde aannamen, werden gedoopt; en ongeveer drieduizend zielen werden er op die dag aan hen toegevoegd.

Lucas 22:31 (HSV)
31 En de Heere zei: Simon, Simon, zie, de satan heeft u allen opgeëist om te ziften als de tarwe.

Johannes 12:24 (HSV)
24 Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht.

Lucas 3:15–17 (HSV)
15 En toen het volk in afwachting was en allen in hun hart zich ten aanzien van Johannes afvroegen of hij misschien niet de Christus was,
16 antwoordde Johannes allen: Ik doop u wel met water, maar Hij komt Die sterker is dan ik, bij Wie ik niet waard ben de riem van Zijn sandalen los te maken. Hij zal u dopen met de Heilige Geest en met vuur.
17 Zijn wan is in Zijn hand en Hij zal Zijn dorsvloer grondig reinigen en de tarwe in Zijn schuur verzamelen, maar het kaf zal Hij met onuitblusbaar vuur verbranden.
Toon het antwoord

Het ontvangen van de Wet van Mozes wordt traditioneel op de dag van het Wekenfeest geplaatst. We zien dat op dit exacte moment in de kalender ook de uitstorting van de Heilige Geest plaatsvindt.

Wanneer het oude verbond en de Wet van Mozes wordt gegeven resulteerde dat in dat er 3000 opstandige Israëlieten gedood werden. Bij het uitstorten van de Heilige Geest, onder het nieuwe verbond, zien we dat de toespraak van Petrus leidde tot dat er 3000 mensen tot het geloof kwamen! Deze 3000 waren de allereerste Christenen, dat was de geboorte van de Gemeente door de wedergeboorte in de Heilige Geest – de Wet in ons hart. Vanaf dat moment, waar wij nog steeds in leven, wordt door het Woord van het Evangelie gezaaid en door het geloof en de wedergeboorte in de Heilige Geest geoogst.

In het Nieuwe Testament zijn er dan ook vele vergelijkingen tussen Christenen en de tarweoogst. Ook gebruikt Jezus veelal gelijkenissen van zaaien en oogsten. Het zaaien is het Woord van God (het evangelie) en de oogst zijn de mensen. De gelovigen zijn als het tarwe wat vrucht draagt, ongelovigen zijn als onkruid of als het kaf. Het zaaien en oogsten is een beeld van hoe mensen reageren op het zaad van het Evangelie: geloof je het of geloof je het niet? De gelovigen bloeien op en dragen vrucht, de ongelovigen worden tijdens de oogst gescheiden zoals het kaf van het koren wordt gescheiden. De kerktijd, de tijd waarin we nu leven, is een tijd van zaaien en oogsten van tarwe.

De najaarsfeesten

1) Trompetfeest (Yom Teruah)

Vraag 1.1) Wat vieren de Israëlieten met het Trompetfeest?

📖 Lees de volgende verzen

Leviticus 23:24–25 (HSV)
24 Spreek tot de Israëlieten en zeg: In de zevende maand, op de eerste dag van de maand, moet u een rustdag houden, een gedenkdag aangekondigd door bazuingeschal, een heilige samenkomst.
25 U mag geen enkel dienstwerk doen en u moet de HEERE een vuuroffer aanbieden.

Joël 2:15-16 (HSV)
15 Blaas de bazuin in Sion, kondig een vastentijd af, roep een bijzondere samenkomst bijeen.
16 Verzamel het volk, heilig de gemeente, breng de oudsten bijeen, verzamel de kleine kinderen en de zuigelingen. Laat de bruidegom uit zijn binnenkamer gaan, de bruid uit haar slaapkamer.
Toon het antwoord

Yom Teruah betekent letterlijk dag van het geschal en het verwijst naar het luiden van bazuinen of sjofars (ramshoorns). Het feest start op 1 Tishri, de eerste dag van de zevende maand (september of oktober). De start van de maand begint als de nieuwe maan wordt gezien door twee getuigen van het Sanhedrin (de Joodse religieuze autoriteit). Omdat de nieuwe maan op een van twee dagen kan vallen kun je nooit van tevoren weten op welke dag het feest begint. Als de nieuwe maan eenmaal wordt gezien wordt er door het land heen op de sjofars geblazen en weet iedereen dat het Trompetfeest is begonnen.

Vanaf de Babylonische ballingschap vieren Joden op deze dag het nieuwe jaar (Rosh Hashannah), de dag dat volgens de Joodse traditie de schepping heeft plaatsgevonden. In de Bijbel start het nieuwe jaar echter in de maand Nisan (Abib) en niet in de 7e maand Tishri. Sommigen spreken ook wel van 2 Joodse kalenders, een civiele en een religieuze. Vandaag de dag volgen Joden niet langer de Bijbelse kalender die is gebaseerd op de oogst en de maandstand maar tellen ze net als onze kalender de dagen in het jaar en voegen ze een schrikkelmaand toe om overeen te komen met het zonnejaar. Vanaf 1 Tishri in 2024 begint voor hun het jaar 5785 (sinds de schepping).

Het Trompetfeest start de periode van de laatste 3 najaarsfeesten en de derde pelgrimstocht naar de Tempel in Jeruzalem. Met het bazuingeschal wordt het volk van Israël opgeroepen zich te verzamelen bij de tempel in Jeruzalem en zich gereed te maken voor het aankomende feest Yom Kippur (de Grote Verzoendag), 10 dagen later. Deze 10 dagen worden ook wel Aseret Jemé Tesjoewa genoemd, de 10 dagen van inkeer. Het volk wordt in deze periode opgeroepen hun zonden te belijden en zich te bekeren om ‘rein’ te worden voor de meest heilige dag van het jaar: de Grote Verzoendag.

Vraag 1.2) Hoe is het Trompetfeest met de 10 dagen van inkeer een voorschaduw naar een toekomstige periode van inkeer?

📖 Lees de volgende verzen

Openbaring 8:2, 7, 9:20 (HSV)
2 En ik zag de zeven engelen die vóór God stonden en aan hen werden zeven bazuinen gegeven.

7 En de eerste engel blies op de bazuin, en er kwam hagel en vuur, vermengd met bloed, en dat werd op de aarde geworpen. En het derde deel van de bomen verbrandde, en al het groene gras verbrandde.

9:20 En de overige mensen, die niet door deze plagen werden gedood, bekeerden zich niet van de werken van hun handen; zij bleven de demonen aanbidden en de gouden, zilveren, koperen, stenen en houten afgoden, die niet kunnen zien, horen of lopen.

Joël 2:1 (HSV)
2 Blaas de bazuin in Sion, sla alarm op Mijn heilige berg, laat alle inwoners van het land sidderen, want de dag van de HEERE komt, ja, is nabij!

Mattheüs 24:31 (HSV)
31 En Hij zal Zijn engelen uitzenden onder luid bazuingeschal, en zij zullen Zijn uitverkorenen bijeenbrengen uit de vier windstreken, van het ene uiterste van de hemelen tot het andere uiterste ervan.
Toon het antwoord

Net als de Israëlieten met het Trompetfeest vieren zich na het Trompetfeest zich voor te bereiden op de Grote Verzoendag 10 dagen later lezen we in Openbaring een periode van 7 bazuinen (trompetten/sjofars) die grote plagen aankondigen die zijn bedoeld heel de aarde op te roepen tot bekering. Deze trompet-oordelen zijn niet een eenzijdige straf over de aarde maar zijn een laatste periode van oproep tot bekering totdat dé grote dag is aangebroken die door heel de Bijbel wordt geprofeteerd: de Dag van de HEER.

Hetzelfde beeld van plagen, inkeer, oordeel, 10 en 7 komt vaker terug in de Bijbel. Denk aan de 7 dagen trompetten en op de 7e dag nog 7 trompetten bij Jericho voordat de muren van de stad vielen en het beloofde land werd veroverd. En denk ook aan de 10 plagen in Egypte waarbij de farao niet tot inkeer kwam maar verhardde. Egypte ontving oordeel maar het volk van Israël werd verzameld en bevrijdt. Zo ook zal dit patroon zich in de eindtijd wereldwijd afspelen met één doel: de verzameling en bekering van Israël en eindtijd-gelovigen net voordat de Dag van de HEER zal aanbreken.

Deze 7 trompetten van plagen in Openbaring zijn in het gezelschap van 7 zegels, 7 offerschalen en 7 donderslagen, die allemaal soortgelijke plagen over de aarde uitstorten. Deze laatste periode van plagen wordt ook wel de verdrukking genoemd, een periode van 7 jaar grote ellende op aarde, waarvan de laatste helft (3,5 jaar) de grote verdrukking genoemd wordt. Deze grote verdrukking kenmerkt zich door grote vervolgingen van gelovigen en zal zich vooral afspelen rondom Jeruzalem en Israël. In deze zware tijd zal het volk Israël en vele anderen massaal tot het geloof in Jezus komen!

Vraag 1.3) Hoe is het Trompetfeest een voorschaduw naar Jezus?

📖 Lees de volgende verzen

Exodus 19:16–21 (HSV)
16 En het gebeurde op de derde dag, toen het morgen werd, dat er op de berg donderslagen, bliksemflitsen en een zware wolk waren, en zeer sterk bazuingeschal, zodat al het volk dat in het kamp was, beefde.

19 Het bazuingeschal werd gaandeweg zeer sterk. Mozes sprak en God antwoordde hem met een stem.
20 Toen daalde de HEERE neer op de berg Sinaï, op de top van de berg. De HEERE riep Mozes naar de top van de berg en Mozes klom naar boven.
21 De HEERE zei tegen Mozes: Ga naar beneden, waarschuw het volk! Anders zullen zij doordringen tot de HEERE om Hem te zien en zullen velen van hen vallen.

1 Thessalonicenzen 4:16–17 (HSV)
16 Want de Heere Zelf zal met een geroep, met de stem van een aartsengel en met een bazuin van God neerdalen uit de hemel. En de doden die in Christus zijn, zullen eerst opstaan.
17 Daarna zullen wij, de levenden die overgebleven zijn, samen met hen opgenomen worden in de wolken, naar een ontmoeting met de Heere in de lucht. En zo zullen wij altijd bij de Heere zijn.

1 Korintiërs 15:51–52 (HSV)
51 Zie, ik vertel u een geheimenis: Wij zullen wel niet allen ontslapen, maar wij zullen allen veranderd worden,
52 in een ondeelbaar ogenblik, in een oogwenk, bij de laatste bazuin. Immers, de bazuin zal klinken en de doden zullen als onvergankelijke mensen opgewekt worden, en ook wij zullen veranderd worden.

Zacharia 9:14 (HSV)
14 De HEERE zal boven hen verschijnen: als een bliksem zal Zijn pijl uitschieten. De Heere HEERE zal op de bazuin blazen, en Hij zal optrekken in zuiderstormen.

Openbaring 11:15 (HSV)
15 En de zevende engel blies op de bazuin, en er klonken luide stemmen in de hemel, die zeiden: De koninkrijken van de wereld zijn van onze Heere en van Zijn Christus geworden, en Hij zal Koning zijn in alle eeuwigheid.
Toon het antwoord

Zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament lezen we van sterk bazuingeschal als de Heer afdaalt naar de aarde. Dat was zo op de Sinaï bij Mozes en dat zal ook zo zijn bij de wederkomst van Jezus en de opname.

De wederkomst van Jezus is natuurlijk een dag waarvan niemand weet wanneer die is. Welke bazuin dit zal zijn en wanneer deze ‘laatste’ bazuin zal schallen is dus een mysterie.  Wel leren we vanuit Openbaring dat er een reeks bazuinen zal klinken tijdens de laatste 7 jaar van verdrukking die de mensen zal oproepen tot inkeer met als climax de bazuin die gepaard gaat met de wederkomst van Jezus.

Er zijn verschillende opvattingen onder Christenen wanneer de opname van de gemeente, de wederopstanding en de wederkomst van Jezus plaats zullen vinden tijdens deze laatste 7 jaar verdrukking. Sommigen geloven dat Jezus de gemeente opneemt vóór de laatste 7 jaar verdrukking en dan aan het einde van de 7 jaar op aarde zelf zal terugkeren mét de gemeente (pré-tribulationisme). Anderen geloven dat de opname tijdens de 7 jaar valt maar wel vóór Gods oordeel (mid-trib of pre-wrath) en weer anderen geloven dat er geen verschil is tussen de opname en de wederopstanding van de doden bij Jezus’ wederkomst aan het einde van de 7 jaar (post-trib). Deze visies geloven wel allemaal dat Jezus na de 7 jaar in een letterlijk 1000-jarig koninkrijk zal regeren (pré-millenniaal).

Je hebt ook nog Christenen die helemaal niet in een letterlijke laatste 7 jaar geloven en ook niet in een letterlijk koninkrijk van Jezus op aarde (amillenniaal of postmillenniaal). Zij geloven dat dit allemaal symboliek is en dat we nu al in het geestelijke Koninkrijk en onder verdrukking leven. Jezus komt wel terug maar dan zal gelijk het oordeel volgen en de eeuwigheid van start gaan zonder dat er eerst een aards Koninkrijk van Jezus zal komen.

Zonder in te gaan op welke visie de juiste is (want dat is een studie en discussie op zich) kunnen we in ieder geval zeker zijn dat het Trompetfeest een voorschaduw is naar de bazuin die de laatste periode van inkeer inluidt met als climax de wederkomst van de Heer Jezus Christus. Net als bij het Trompetfeest het volk bijeen wordt geroepen ter voorbereiding van de Grote Verzoendag, zo ook zal Israël bij deze bazuin bijeen worden geroepen ter bekering en voor de verzameling voor Jezus’ wederkomst en de grote Dag van de HEER. Deze bijeenroeping is wereldwijd maar richt zich vooral tot het etnische volk van Israël zoals geprofeteerd in het Oude Testament (Zach. 12-14, Amos 5, Mal. 4, Joël 2) en ook aangehaald door de apostel Paulus (Rom. 11:25-26).

2) De grote verzoendag (Yom Kippur)

Vraag 2.1) Wat vieren de Israëlieten op de Grote Verzoendag?

📖 Lees de volgende verzen

Leviticus 23:26–32 (HSV)
26 De HEERE sprak tot Mozes:
27 Alleen op de tiende dag van deze zevende maand is de Verzoendag. U moet een heilige samenkomst houden. U moet uzelf dan verootmoedigen en de HEERE een vuuroffer aanbieden.
28 Op diezelfde dag mag u geen enkel werk doen, want het is de Verzoendag, om voor het aangezicht van de HEERE, uw God, verzoening voor u te doen.
29 Voorzeker, iedere persoon die zich op diezelfde dag niet verootmoedigt, moet van zijn volksgenoten worden afgesneden.
30 En elke persoon die op diezelfde dag enig werk verricht, die persoon zal Ik uit het midden van zijn volk ombrengen.
31 U mag geen enkel werk doen. Het is een eeuwige verordening, al uw generaties door, in al uw woongebieden.
32 Het moet voor u een sabbat zijn, een dag van volledige rust, en u moet uzelf verootmoedigen. ’s Avonds, op de negende dag van de maand, moet u uw sabbat vieren, vanaf de avond tot aan de volgende avond.

Leviticus 16:29–30 (HSV)
29 Dit is voor u tot een eeuwige verordening: u moet in de zevende maand, op de tiende dag van de maand, uzelf verootmoedigen en geen enkel werk doen, de ingezetene niet, en de vreemdeling die in uw midden verblijft, evenmin.
30 Want op deze dag wordt voor u verzoening gedaan om u te reinigen. Van al uw zonden wordt u voor het aangezicht van de HEERE gereinigd.

Leviticus 16:12–19 (HSV)
12 Verder moet hij van het altaar voor het aangezicht van de HEERE een vuurschaal vol vurige kolen nemen, met beide handen vol fijngestoten geurig reukwerk, en dit binnen het voorhangsel brengen.

14 Hij moet dan een deel van het bloed van de jonge stier nemen, en met zijn vinger op het verzoendeksel sprenkelen, aan de kant naar het oosten toe. En vóór het verzoendeksel moet hij zeven keer met zijn vinger van dat bloed sprenkelen.
...
18 Daarna moet hij naar buiten gaan, naar het altaar, dat voor het aangezicht van de HEERE is, en er verzoening over doen. Hij moet dan een deel van het bloed van de jonge stier en een deel van het bloed van de bok nemen en het rondom op de hoorns van het altaar strijken.
19 Dan moet hij met zijn vinger zeven keer een deel van het bloed daarop sprenkelen. Zo reinigt en heiligt hij het van de onreinheden van de Israëlieten.
Toon het antwoord

De Grote Verzoendag (Yom Kippur) op 10 Tishri, is de meest heilige dag voor de Israëlieten. Dit is de énigste dag van het jaar dat de hogepriester in het Meest Heilige deel van de tempel mag komen waar de Ark van het Verbond stond, de plaats waar God Zelf aanwezig was en sprak. Op deze dag voltrok de hogepriester ceremoniële handelingen met bloedoffers om zo heel Israël te reinigen van hun zonden en zo verzoend te worden met de Heer.

In dit plaatje zie je de drie ruimtes in het Tabernakel: het voorhof voor het tabernakel (waar de hogepriester staat), hier staan het wasbekken (waar de priesters zich wasten) en het altaar (waar de dagelijkse offers verbrand werden). Binnenin de tent zie je de Heilige ruimte, afgeschermd door een doek, met daarin de Menora (lampenstandaard die altijd moet branden), de toonbroden (met de 12 broden) en het reukofferaltaar. Helemaal achterin, achter het tweede doek, zie je de Meest Heilige ruimte met daarin de Ark van het Verbond (hierin lagen de 10 geboden, de staf van Aaron en de kruik met manna).

Vraag 2.2) Hoe is de Grote Verzoendag een voorschaduw naar de wederkomst van Jezus?

Vergelijk de volgende verzen met de rituelen die de Hogepriester op de Grote Verzoendag moet uitvoeren zoals we net hebben gelezen in Leviticus 16.

📖 Lees de volgende verzen

Openbaring 8:1-8 (HSV)
1 En toen het Lam het zevende zegel geopend had, kwam er een stilte in de hemel van ongeveer een halfuur.
2 En ik zag de zeven engelen die vóór God stonden en aan hen werden zeven bazuinen gegeven.
3 En er kwam een andere engel, die met een gouden wierookvat bij het altaar ging staan. Aan hem werd veel reukwerk gegeven, opdat hij dat samen met de gebeden van alle heiligen op het gouden altaar vóór de troon zou leggen.
4 En de rook van het reukwerk steeg, met de gebeden van de heiligen, uit de hand van de engel op tot vóór God.
5 En de engel nam het wierookvat en vulde dat met het vuur van het altaar en wierp het op de aarde, en er kwamen stemmen, donderslagen, bliksemstralen en een aardbeving.
6 En de zeven engelen die de zeven bazuinen hadden, gingen zich gereedmaken om op de bazuin te blazen.
7 En de eerste engel blies op de bazuin, en er kwam hagel en vuur, vermengd met bloed, en dat werd op de aarde geworpen. ...
8 En de tweede engel blies op de bazuin, ... En het derde deel van de zee werd bloed. …

Openbaring 11:15–19 (HSV)
15 En de zevende engel blies op de bazuin, en er klonken luide stemmen in de hemel, die zeiden: De koninkrijken van de wereld zijn van onze Heere en van Zijn Christus geworden, en Hij zal Koning zijn in alle eeuwigheid.

19 En de tempel van God in de hemel werd geopend en de ark van Zijn verbond werd zichtbaar in Zijn tempel. En er kwamen bliksemstralen, stemmen, donderslagen, een aardbeving en grote hagel.

Openbaring 15:4–8 (HSV)
4 Wie zou U niet vrezen, Heere, en Uw Naam niet verheerlijken? Immers, U alleen bent heilig. Want alle volken zullen komen en U aanbidden, want Uw oordelen zijn openbaar geworden.
5 En daarna zag ik, en zie, de tempel van de tent van de getuigenis in de hemel werd geopend.
6 En de zeven engelen, die de zeven plagen hadden, kwamen uit de tempel, gekleed in smetteloos en blinkend linnen, en omgord om de borst met gouden gordels.
7 En een van de vier dieren gaf de zeven engelen zeven gouden schalen, gevuld met de toorn van God, Die leeft tot in alle eeuwigheid.
8 En de tempel werd vervuld met rook vanwege de heerlijkheid van God, en vanwege Zijn kracht. En niemand kon de tempel binnengaan, voordat de zeven plagen van de zeven engelen tot een einde gekomen waren.

Openbaring 19:6 (HSV)
6 En ik hoorde zoiets als een geluid van een grote menigte en als een gedruis van vele wateren en een geluid als van zware donderslagen: Halleluja, want de Heere, de almachtige God, is Koning geworden.
Toon het antwoord

Het boek Openbaring is voor velen (al dan niet iedereen) een zeer verwarrend boek vanwege alle moeilijke symboliek en vreemde gebeurtenissen. Het boek is ook niet te begrijpen zonder de symboliek en patronen uit het Oude Testament te kennen. De 7 feesten van de Heer helpen ons voor een deel Openbaring in de juiste structuur te lezen.

We zien vanaf Openbaring 8 de periode van inkeer met de 7 bazuinen (het Trompetfeest) en daarna ook de rituelen in de hemelse tempel die overeenkomen met die van De Grote Verzoendag (Yom Kippur). Kijk eens naar deze overeenkomsten tussen de tempelrituelen van de Grote Verzoendag en de rituelen in de hemelse tempel zoals die in Openbaring afspelen:

  • In Openbaring vinden we het Lam als geslacht voor de troon, tijdens Yom Kippur worden er slachtoffers gebracht voor de Ark van het Verbond (daar waar God zetelt in de verbondstent/tempel);
  • We zagen zowel in Yom Kippur als Openbaring een gouden wierookvat met geurig reukwerk met rook die de tempel vervulde;
  • We zien in Yom Kippur 2 maal 7 keer bloed besprenkelen op de Ark van het Verbond en het altaar voor de tempel, in Openbaring zien we ook 2 maal 7 plagen die bloed laten vloeien op de aarde;
  • Zowel tijdens Yom Kippur als Openbaring mocht niemand de tempel binnengaan totdat de offers/oordelen waren voltrokken.

De rituelen van de Grote Verzoendag zijn een voorschaduw naar de grote Dag van de Heer, de dag dat Jezus zal terugkeren op aarde en Zichzelf zal verzoenen met Zijn volk. Op deze dag zal Hij Israël en de hele aarde door zwaar oordeel en vergelding reinigen van het kwaad. Hij zal de tot inkeer gekomen Israëlieten en eindtijd-gelovigen redden uit hun extreme verdrukking en hen met Zichzelf verzoenen in Zijn Koninkrijk. De vergelding van de zonden van gelovigen is door Jezus op Zich genomen aan het kruis maar de vergelding van de zonden van ongelovigen zal net als in Egypte en Sodom over de aarde komen op de grote en ontzagwekkende Dag van de Heer.

3) Loofhuttenfeest (Sukkot)

Vraag 3.1) Wat vieren de Israëlieten met het Loofhuttenfeest?

📖 Lees de volgende verzen

Leviticus 23:34–43 (HSV)
34 Spreek tot de Israëlieten en zeg: Vanaf de vijftiende dag van deze zevende maand is het zeven dagen lang Loofhuttenfeest voor de HEERE.
35 Op de eerste dag is er een heilige samenkomst. Geen enkel dienstwerk mag u doen.
36 Zeven dagen lang moet u de HEERE vuuroffers aanbieden. Op de achtste dag moet u een heilige samenkomst houden en de HEERE een vuuroffer aanbieden. Het is een bijzondere samenkomst. U mag geen enkel dienstwerk doen.

39 Maar vanaf de vijftiende dag van de zevende maand, wanneer u de opbrengst van het land ingezameld hebt, moet u het feest van de HEERE zeven dagen lang vieren. Op de eerste dag is het rustdag en op de achtste dag is het rustdag.
40 Op de eerste dag moet u voor uzelf vruchten van sierlijke bomen, takken van palmbomen, takken van loofbomen en van beekwilgen nemen, en u moet zich zeven dagen lang voor het aangezicht van de HEERE, uw God, verblijden.
41 Dat feest voor de HEERE moet u per jaar zeven dagen lang vieren. Het is een eeuwige verordening, al uw generaties door. In de zevende maand moet u het vieren.
42 Zeven dagen moet u in de loofhutten wonen. Alle ingezetenen van Israël moeten in loofhutten wonen,
43 zodat de generaties na u weten dat Ik de Israëlieten in loofhutten liet wonen, toen Ik hen uit het land Egypte geleid heb
. Ik ben de HEERE, uw God.
Toon het antwoord

5 dagen na de Grote verzoendag is het 7 dagen lang (15-21 Tishri) Loofhuttenfeest. De Israëlieten moeten loofhutten bouwen van palmtakken en andere sierlijke bomen en vruchten en hier 7 dagen lang in wonen. Dit feest is een viering van de derde en laatste oogst van het jaar (vruchten, druiven, olijven, vijgen) en een herinnering naar hoe zij in tenten woonden en de Heer onder hen woonde in de verbondstent na de uittocht uit Egypte.

Vraag 3.2) Hoe is het Loofhuttenfeest een voorschaduw naar Jezus?

📖 Lees de volgende verzen

Openbaring 7:9–15 (HSV)
9 Hierna zag ik en zie, een grote menigte, die niemand tellen kon, uit alle naties, stammen, volken en talen, stond vóór de troon en vóór het Lam, bekleed met witte gewaden en palmtakken in hun hand.
10 En zij riepen met een luide stem: De zaligheid is van onze God, Die op de troon zit, en van het Lam!
11 En alle engelen stonden rondom de troon, de ouderlingen en de vier dieren. Zij wierpen zich vóór de troon neer met hun gezicht ter aarde en aanbaden God,
12 en zeiden: Amen. De lofprijzing, de heerlijkheid, de wijsheid, de dankzegging, de eer, de kracht en de sterkte is aan onze God tot in alle eeuwigheid. Amen.
13 En een van de ouderlingen antwoordde en zei tegen mij: Dezen, die bekleed zijn met witte gewaden, wie zijn zij en waar zijn zij vandaan gekomen?
14 En ik zei tegen hem: U weet het, mijn heer. En hij zei tegen mij: Dezen zijn het die uit de grote verdrukking komen; en zij hebben hun gewaden gewassen en ze hebben hun gewaden wit gemaakt in het bloed van het Lam.
15 Daarom zijn zij vóór de troon van God, en dienen Hem dag en nacht in Zijn tempel. En Hij Die op de troon zit, zal Zijn tent over hen uitspreiden.

Openbaring 20:4–6 (HSV)
4 En ik zag tronen, en zij gingen daarop zitten, en het oordeel werd hun gegeven. En ik zag de zielen van hen die onthoofd waren om het getuigenis van Jezus en om het Woord van God, en die
het beest en zijn beeld niet hadden aanbeden, en die het merkteken niet ontvangen hadden op hun voorhoofd en op hun hand. En zij leefden en gingen als koningen regeren met Christus, duizend jaar lang.
5 Maar de overigen van de doden werden niet weer levend, totdat de duizend jaar tot een einde gekomen waren. Dit is de eerste opstanding.
6 Zalig en heilig is hij die deelheeft aan de eerste opstanding. Over hen heeft de tweede dood geen macht, maar zij zullen priesters van God en van Christus zijn, en zij zullen met Hem als koningen regeren, duizend jaar lang.

Zacharia 14:16–18 (HSV)
16 Het zal geschieden dat al de overgeblevenen van alle heidenvolken die tegen Jeruzalem zijn opgerukt, van jaar tot jaar zullen opgaan om zich neer te buigen voor de Koning, de HEERE van de legermachten, en om het Loofhuttenfeest te vieren.
17 Het zal geschieden dat er geen regen zal vallen op hem die uit de geslachten van de aarde niet zal opgaan naar Jeruzalem om zich voor de Koning, de HEERE van de legermachten, neer te buigen.
18 Als het geslacht van de Egyptenaren, waarop geen regen is gevallen, niet zal opgaan en komen, dan zal de plaag komen waarmee de HEERE de heidenvolken zal treffen die niet zullen optrekken om het Loofhuttenfeest te vieren.
Toon het antwoord

Zowel het Oude als het Nieuwe Testament spreekt over een derde (letterlijke) tempel en Koninkrijk op aarde van waaruit de Messias over de aarde zal gaan regeren. Deze derde tempel (ook wel Ezechiëls tempel genoemd, Ezechiël 40-48) zal in de tijd dat Jezus op aarde regeert worden gebouwd. Alle volken der aarde – die de grote verdrukking hebben overleefd – zullen jaarlijks tijdens het Loofhuttenfeest bij de tempel in Jeruzalem moeten verschijnen om Jezus te aanbidden.

Dit wordt volgens Openbaring ook de nieuwe ‘woonplaats’ voor de gelovigen die uit de grote verdrukking gekomen zijn en de gelovigen die uit de dood zijn opgestaan bij de eerste opstanding van de doden (bij de wederkomst van Jezus). Wij zullen met Jezus vanuit dit 1000-jarige Messiaanse Koninkrijk gaan regeren over de aarde. Net als de Israëlieten na de uittocht bij God in tenten woonden zullen ook wij na onze redding van het kwaad op de aarde bij Jezus wonen in onze nieuwe weder opgestane lichamen (als versierde loofhutten).

Vraag 4) De najaarsoogst: Waar is deze derde oogstperiode van de najaarsfeesten van vruchten (druiven/olijven/vijgen) een voorschaduw naar?

📖 Lees de volgende verzen

Marcus 11:13–14 (HSV)
13 En toen Hij in de verte een vijgenboom zag die bladeren had, ging Hij erheen om te zien of Hij er ook iets aan zou vinden; en erbij gekomen, vond Hij niets dan bladeren, want het was niet de tijd voor vijgen.
14 En Jezus antwoordde en zei tegen hem: Laat niemand meer vrucht van u eten in eeuwigheid! En Zijn discipelen hoorden het.

Openbaring 14:14,19 (HSV)
14 En ik zag, en zie, een witte wolk, en op de wolk zat Iemand als een Mensenzoon, met op Zijn hoofd een gouden kroon en in Zijn hand een scherpe sikkel.
...
19 En de engel zond zijn sikkel op de aarde en oogstte de druiven van de wijnstok van de aarde, en wierp die in de grote wijnpersbak van de toorn van God.

Mattheüs 23:37–39 (HSV)
37 Jeruzalem, Jeruzalem, u die de profeten doodt en stenigt wie naar u toe gezonden zijn! Hoe vaak heb Ik uw kinderen bijeen willen brengen, op de wijze waarop een hen haar kuikens bijeenbrengt onder haar vleugels; maar u hebt niet gewild!
38 Zie, uw huis wordt als een woestenij voor u achtergelaten.
39 Want Ik zeg u: U zult Mij van nu af aan niet zien, totdat u zegt: Gezegend is Hij Die komt in de Naam van de Heere!

Zacharia 12:9–10 (HSV)
9 Op die dag zal het gebeuren dat Ik alle heidenvolken die tegen Jeruzalem oprukken, zal willen wegvagen.
10 Maar over het huis van David en over de inwoners van Jeruzalem zal Ik de Geest van de genade en van de gebeden uitstorten. Zij zullen Mij aanschouwen, Die zij doorstoken hebben. Zij zullen over Hem rouw bedrijven, als met de rouwklacht over een enig kind; en zij zullen over Hem bitter klagen, zoals men bitter klaagt over een eerstgeborene.

Zacharia 13:8–9 (HSV)
8 Het zal gebeuren, spreekt de HEERE, dat in heel het land
twee derde ervan uitgeroeid zal worden en de geest zal geven,
en een derde ervan zal overblijven.
9 Ik zal dat derde deel in het vuur brengen
en het louteren
, zoals men zilver loutert.
Ik zal het beproeven, zoals men goud beproeft.
Het zal Mijn Naam aanroepen
en Ík zal het verhoren.

Ik zal zeggen: Dit is Mijn volk;
en zij zullen zeggen: De HEERE is mijn God.

Romeinen 11:25–27 (HSV)
25 Want ik wil niet, broeders, dat u geen weet hebt van dit geheimenis (opdat u niet wijs zou zijn in eigen oog), dat er voor een deel verharding over Israël is gekomen, totdat de volheid van de heidenen is binnengegaan.
26 En zo zal heel Israël zalig worden, zoals geschreven staat: De Verlosser zal uit Sion komen en zal de goddeloosheden afwenden van Jakob.
27 En dit is het verbond van Mij met hen, wanneer Ik hun zonden zal wegnemen.
Toon het antwoord

We zien dat Jezus Israël vergelijkt met de vijgenboom (najaarsvrucht). Jezus vervloekt deze vijgenboom terwijl deze in de tijd van Zijn kruisiging (voorjaar) nog helemaal niet in zijn seizoen was. Het lijkt iets vreemds wat Jezus hier doet; elders zegt hij dat wij kunnen weten dat de zomer in aantocht is als de vijgenboom begint te bloeien (Matt. 24). We weten nu dat de vijgenbomen pas tot vrucht komen in de tijd van het najaar, de tijd van de najaarsfeesten! Dit lijkt een mogelijke verwijzing naar de uiteindelijke redding van het volk van Israël, wat nu een tijdelijke geestelijke slaap ondergaat zoals Jezus heeft geprofeteerd (Matt. 23, Rom 11:25-26).

Er zijn vele teksten die gaan over deze uiteindelijke massale bekering van Israël. We zien ook dat de eindtijd van onze wereld als een grote verdrukking wordt omschreven die als een wijnpers is. Deze laatste oogst van druiven en olijven is een oogst die geperst wordt, oftewel verdrukt. Dit is een beeld van de eindtijd-gelovigen die het heel zwaar zullen krijgen. Er is nog wel hoop voor Israël, een groot deel van hen zal tot het geloof gaan komen en Jezus aanroepen in het heetst van de strijd en Hij zal hun redden tijdens Zijn wederkomst!

Bonusvraag

5) De Sabbat

Vraag 5) Welke voorschaduw vinden we in de Sabbat?

📖 Lees de volgende verzen

Leviticus 23:2–3 (HSV)
2 Spreek tot de Israëlieten en zeg tegen hen: De feestdagen van de HEERE, die u moet uitroepen, zijn heilige samenkomsten. Dit zijn Mijn feestdagen:
3 Zes dagen mag er werk verricht worden, maar op de zevende dag is het sabbat, een dag van volledige rust, een heilige samenkomst
. Geen enkel werk mag u doen. Het is in al uw woongebieden een sabbat voor de HEERE.

Kolossenzen 2:16–17 (HSV)
16 Laat dus niemand u veroordelen inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten.
17 Deze zaken zijn een schaduw van de toekomstige dingen, maar het lichaam is van Christus.

Hebreeën 4:3–11 (HSV)
3 Wij die tot geloof gekomen zijn, gaan immers de rust binnen, zoals Hij gezegd heeft: Daarom heb Ik in Mijn toorn gezworen: Mijn rust zullen zij niet binnengaan! En dat terwijl Zijn werken al sinds de grondlegging van de wereld voltooid zijn.
4 Want Hij heeft ergens over de zevende dag als volgt gesproken: En God heeft op de zevende dag van al Zijn werken gerust.
5 En op deze plaats opnieuw: Zij zullen Mijn rust niet binnengaan!
6 Omdat dus het feit blijft dat sommigen deze rust binnengaan, en dat zij aan wie het Evangelie eerst verkondigd was, niet binnengegaan zijn vanwege hun ongehoorzaamheid,
7 bepaalt Hij opnieuw een zekere dag, namelijk heden, wanneer Hij zo lange tijd daarna door David zegt (zoals al eerder gezegd is): Heden, als u Zijn stem hoort, verhard dan uw hart niet.
8 Want als Jozua hen al in de rust gebracht had, zou God daarna niet gesproken hebben over een andere dag.
9 Er blijft dus nog een sabbatsrust over voor het volk van God,
10 want wie Zijn rust binnengegaan is, die heeft zelf ook van zijn werken gerust, zoals God van de Zijne.
11 Laten wij ons dan beijveren om die rust binnen te gaan, opdat niemand door het volgen van dit voorbeeld van ongehoorzaamheid ten val zal komen.

2 Petrus 3:8–9 (HSV)
8 Maar laat vooral dit u niet ontgaan, geliefden, dat één dag bij de Heere is als duizend jaar en duizend jaar als één dag.
9 De Heere vertraagt de belofte niet (zoals sommigen dat als traagheid beschouwen), maar Hij heeft geduld met ons en wil niet dat enigen verloren gaan, maar dat allen tot bekering komen.
Toon het antwoord

Paulus (vermoedelijk de schrijver van Hebreeën) koppelt de sabbat ook aan een voorschaduw van toekomstige zaken. Enerzijds is dat de geestelijke rust die wij vinden in Jezus. Anderzijds is dat de belofte op een toekomstige rust waarin wij mogen rusten van onze inspanning hier op aarde. Ook Israël zal deze rust op een dag ontvangen.

Als we nu de hele tijdlijn van de schepping op een rij zouden zetten zien we dat 2000 jaar na de schepping de belofte aan Abraham werd gedaan en het volk Israël een hoofdrol speelde in het Oude Testament. Exact 2000 jaar later kwam Jezus op aarde en sindsdien speelt vooral de gemeente een hoofdrol. Nu leven we weer ongeveer 2000 jaar verder, rondom het jaar 6000 na de schepping, en naderen we de tijd van het eind. Openbaring spreekt over een 1000-jarig vredesrijk van Jezus en Petrus koppelt ‘de belofte’ (hét beloofde land, het Koninkrijk der Hemelen) aan de wederkomst met de beroemde zin: voor God is 1000 jaar als 1 dag en 1 dag als 1000 jaar.

Zou het zo kunnen zijn dat de scheppingsweek (6 dagen + 1 dag rust) zelf een voorschaduw is naar ‘de schepping’ in zijn geheel (6000 jaar + 1000 jaar rust) en dat wij nu op de vooravond leven van het Koninkrijk van Jezus?

Samenvatting

Als westerse Christenen vinden we een panklare uitleg van profetie het fijnst. Toch bestaat Bijbelse profetie meestal uit visioenen, patronen, typen, symboliek en getallen. Deze vorm van schrijven wordt door Joden ook wel PaRDeS genoemd, een Hebreeuws acroniem van vier verschillende lagen in Bijbelteksten: letterlijk, allegorisch (symboliek), onderlinge verbanden en verborgen zaken (geestelijk). Ook zien zij patronen in de verhalen (net als Paulus gebeurtenissen en rituelen uit het Oude Testament voorschaduwen noemt). Dit noemen Joden Ma’aseh Avot Siman LeBanim (de daden van de voorvaderen zijn een teken voor de kinderen). Dit is de manier dat God heeft gekozen Zichzelf en Zijn plan aan ons te openbaren.

Het getal 7 is misschien wel het meest prominente getal wat God gebruikt voor Zijn plannen. Dat begon al bij de 7-daagse scheppingsweek, wat een voorschaduw is naar Zijn plan om de hele schepping weer naar een staat van rust en herstel te brengen! Ook in de 7 feesten van de Heer zien we Zijn reddingsplan ontvouwd worden in 7 stappen. De eerste 4 feesten zijn letterlijk door Jezus op de dag af vervuld bij Zijn eerste komst, zo zal dat ook het geval zijn bij de laatste 3 feesten bij Zijn wederkomst. Er zal een periode van inkeer en verdrukking komen maar dan zal Jezus terugkomen en zullen we eindelijk worden verlost van het kwaad en rusten van onze inspanningen op deze gevallen aarde in Zijn Koninkrijk.

Dezelfde patronen en typen zien we ook terug in de Bijbelse verhalen. Zo is de Exodus zelf een type van de verlossing door Jezus en zullen ook zij op een dag ons beloofde land, de hemel, mogen binnentreden in rust. Denk aan de patronen van 7 en de verovering van Jericho door ‘Joshua’ (zelfde naam als Jezus!). En zijn Egypte, Sodom en Gomorra een beeld van hoe de heidense wereld zal worden vernietigd door de komst van de Heer.

Gods verborgenheden zitten niet alleen in de Bijbel, ze zitten ook verborgen in Zijn schepping zelf. Zo leren de sterren ons het evangelie (Ps. 19), zijn de zon, de maan en de seizoenen ons tot tekenen (Gen. 1) en zijn de drie jaarlijkse oogsten in Israël een symbool van drie tijdperken waarin God mensen tot Zichzelf oogst. Jezus was de Eerste Vrucht en met Hem stonden Oude Testament heilige op (gerstoogst). Wij leven nu in het tijdperk van de Pinksteren en zijn de tweede oogst van tarwe door de Heilige Geest. In de eindtijd zal er een laatste oogst zijn van het persen van druiven en olijven, net zoals eindtijd-Israëlieten en gelovigen zwaar verdrukt zullen worden maar wel massaal tot het geloof zullen komen.

Spreuken 25:2 (HSV)
Het is Gods eer een zaak verborgen te houden, maar de eer van koningen een zaak te doorgronden.

Naslagwerk:

Op welke dag is Jezus gekruisigd?
https://www.gotquestions.org/three-days.html

De hand-outs