Downloads:

Inleiding

In de eerste twee hoofdstukken van Romeinen hebben we ontdekt, dat de gevolgen van het verwerpen van God een verharding van het hart is en een verslechtering in gedrag. Daartegenover staat dat een rechtvaardig God rechtvaardig moet oordelen. God zijn toorn (of boosheid) om al het onrecht in de wereld zal een keer geopenbaard te worden. God zal de Joden en de heidenen oordelen, de bijbel zegt dat beiden geoordeeld zullen worden naar de geheimen van hun hart, naar de wet of naar hun geweten. In Romeinen hoofdstuk 3 zegt Paulus dat wij ‘allen’ gerechtvaardigd moeten worden, om acceptabel te zijn voor God. Maar hoe dan? Dat gaan we ontdekken in de komende hoofdstukken.  

Vragen

1) Wat waren Gods beloften aan Abram? Welke voordelen hadden de Joden?

📖 Lees de volgende verzen

Romeinen 3:1-2 (HSV)
Wat heeft de Jood dan voor op anderen? Of wat is het voordeel van het besneden zijn? 2. Veel, in alle opzichten. Want in de eerste plaats zijn hun de woorden van God toevertrouwd.

Genesis 17:1-12  (HSV)
Toen Abram negenennegentig jaar oud was, verscheen de HEERE aan Abram en zei tegen hem: Ik ben God, de Almachtige! Wandel voor Mijn aangezicht en wees oprecht. 2. Ik zal Mijn verbond sluiten tussen Mij en u, en u uitermate talrijk maken. 3. Toen wierp Abram zich met het gezicht ter aarde en God sprak met hem: 4. Wat Mij betreft, zie, Mijn verbond is met u! U zult vader worden van een menigte volken. 5. U zult niet meer Abram heten, maar uw naam zal Abraham zijn, want Ik zal u vader van een menigte van volken maken. 6. Ik zal u uitermate vruchtbaar maken: Ik zal u tot volken maken en er zullen koningen uit u voortkomen. 7. Ik zal Mijn verbond maken tussen Mij, u en uw nageslacht na u, al hun generaties door, tot een eeuwig verbond, om voor u tot een God te zijn, en voor uw nageslacht na u. 8. Ik zal aan u en uw nageslacht na u het land waar u vreemdeling bent, heel het land Kanaän, als eeuwig bezit geven. Ik zal hun tot een God zijn. 9. Verder zei God tegen Abraham: En wat u betreft, u moet Mijn verbond in acht nemen, u en uw nageslacht na u, al hun generaties door. 10. Dit is Mijn verbond dat u moet houden tussen Mij en u en uw nageslacht na u: al wie mannelijk is bij u moet besneden worden. 11. U moet het vlees van uw voorhuid laten besnijden en dat zal een teken zijn van het verbond tussen Mij en u. 12. Elk kind bij u van acht dagen oud, al wie mannelijk is, moet besneden worden, al uw generaties door: degene die in uw huis geboren is én degene die van enige vreemdeling voor geld gekocht is, die niet tot uw nageslacht behoort.

Toon antwoord/commentaar

Gods beloften aan Abram (wat Verheven Vader betekent) waren: God zou Abraham een ​​menigte nakomelingen geven. Maak Abraham een ​​vader van vele naties. Geef hem een ​​nieuwe naam Abraham (wat Vader van een menigte betekent). Koningen zullen afstammen van Abraham. God geeft het land Kanaän aan Abraham en al zijn nakomelingen. God belooft een eeuwigdurend verbond, om de God van Abraham en zijn nakomelingen te zijn. Besnijdenis was een fysiek teken van dit verbond, van deze belofte.

De nakomelingen van Abraham en Isaak waren de kinderen van de belofte: Romeinen 9:6-8; Galaten 4:21-28; (Let op, er is een nieuwe belofte: Handelingen 2:39)

De voordelen die de Joden hebben. De beloften hierboven, een God die over hen waakt als een natie, de geschriften, de leringen van de profeten.

  • Welke beloften en voordelen heeft een Christen?

Het Nieuwe Testament; De Heilige Geest; vrijheid van de gebondenheid in zonde; Jezus die voor ons pleit bij De Vader; Een Nieuw Verbond – opstanding uit de dood en eeuwig leven.

2) Zou het ongeloof van sommige Joden de beloften van God tenietdoen?

📖 Lees de volgende verzen

Romeinen 3:3-4 (HSV)
Want wat is het geval? Als sommigen ontrouw zijn geweest, zal hun ontrouw de trouw van God toch niet tenietdoen?  4. Volstrekt niet! Zo echter moet het zijn: God is waarachtig maar ieder mens een leugenaar, zoals geschreven staat: Opdat U gerechtvaardigd wordt wanneer U rechtspreekt, en overwint wanneer U oordeelt.

Toon het antwoord/commentaar

Gods onvoorwaardelijke beloften worden niet ongeldig door de ontrouw van de mens. Niets wat we doen is ooit een verrassing voor God, en Hij hoeft Zijn plannen niet aan te passen aan de manier waarop wij ons gedragen. Nee, God is soeverein (oppermachtig/alleenheerser) over alle dingen – verleden, heden en toekomst – en wat Hij voor zowel Israël als de Kerk heeft voorbestemd, zal gebeuren, ongeacht de omstandigheden. Romeinen 3:3-4 legt uit dat Israëls ongeloof Zijn beloften aangaande hen niet teniet zou doen: “Wat als sommigen geen geloof hadden? Zal hun ongeloof Gods trouw tenietdoen? Helemaal niet! Laat God waarachtig zijn, maar ieder mens een leugenaar, zoals geschreven staat: ‘Opdat u gelijk krijgt als u spreekt en overwint als u oordeelt.'”

Beloften die aan Israël zijn gedaan, zullen in de toekomst nog steeds worden nagekomen. We kunnen er zeker van zijn dat alles wat God heeft gezegd waar is en zal plaatsvinden, vanwege Zijn karakter en consistentie.

  • Twijfel je wel eens over je geloof? Hoe ga je om met die twijfels?
  • Wat voor effect hebben twijfels op je relatie met God?

3) Welk punt maakt Paulus in vers 5-8?

📖 Lees de volgende verzen

Romeinen 3:5-8 (HSV)
Als nu onze ongerechtigheid de gerechtigheid van God bevestigt, wat zullen wij dan zeggen? Is God onrechtvaardig als Hij toorn over ons brengt? Ik spreek op menselijke wijze. 6. Volstrekt niet! Hoe zal God anders de wereld oordelen? 7. Want als de waarheid van God door mijn leugen overvloediger is geworden tot Zijn heerlijkheid, waarom word ik dan toch nog als zondaar geoordeeld? 8. En het is toch niet, zoals wij belasterd worden en zoals sommigen zeggen dat wij zeggen: Laten wij het kwade doen, opdat het goede daaruit voortkomt? De verdoemenis van hen is rechtvaardig.

Toon antwoord/commentaar

Paulus vertelt zijn luisteraars dat hun slechte daden (onrechtvaardigheid, zonden) rechtvaardig beoordeeld zullen worden.

Onze onrechtvaardigheid vergeleken met Gods rechtvaardigheid kan vergeleken worden met een prachtige diamant op een zwarte doek. De duisternis van de een brengt de helderheid van de ander naar voren.

God is niet onrechtvaardig door Zijn toorn over de onrechtvaardigen te laten gaan. Hij moet rechtvaardig handelen tegenover hen die geleden hebben, die het slachtoffer zijn geweest van onrechtvaardigheid. God kan zonde niet goedkeuren, als Hij dat deed, zou Hij niet rechtvaardig kunnen oordelen.

Sommige tegenstanders van Paulus beweerden ten onrechte dat het evangelie de christenen aanmoedigde om vrijwillig te zondigen. Paulus wijst deze leugen af en veroordeelt deze.

  • Hier haalt Paulus aan dat er een verkeerde leer gepreekt wordt. Kun je nog andere onderwerpen bedenken die verkeerd worden geïnterpreteerd of uitgelegd door mensen binnen en/of buiten de kerk?
  • Hoe kun je weten dat ze niet kloppen. Hoe kun je ze weerleggen?

4) Kunnen wij rechtvaardig worden door de wet te houden? Waar is de wet goed voor?

📖 Lees de volgende verzen

Romeinen 3:9-20 (HSV)
Wat dan wel? Zijn wij voortreffelijker? Beslist niet! Wij hebben immers zojuist én Joden én Grieken beschuldigd dat zij allen onder de zonde zijn,10. zoals geschreven staat: Er is niemand rechtvaardig, ook niet één,11. er is niemand die verstandig is, er is niemand die God zoekt. 12. Allen zijn zij afgedwaald, samen zijn zij nutteloos geworden. Er is niemand die goeddoet, er is er zelfs niet één. 13. Hun keel is een open graf, met hun tong plegen zij bedrog, addergif is onder hun lippen. 14. Hun mond is vol vervloeking en bitterheid,15. hun voeten zijn snel om bloed te vergieten.16. Vernieling en ellende is op hun wegen, 17. en de weg van de vrede hebben zij niet gekend.18. De vreze Gods staat hun niet voor ogen. 19. Wij weten nu dat alles wat de wet zegt, zij dat spreekt tot hen die onder de wet zijn, opdat elke mond gestopt wordt en de hele wereld doemwaardig wordt voor God.20. Daarom zal uit werken van de wet geen vlees voor Hem gerechtvaardigd worden.  Door de wet is immers kennis van zonde.

Toon antwoord/commentaar

Ja dat kan, maar dan moet je ook de hele wet houden en dat is onmogelijk voor ons als mensen.

(De “werken van de wet” zijn de handelingen die worden uitgevoerd om de Mozaïsche wet te vervullen die in de eerste vijf boeken van het Oude Testament te vinden is)

Niemand is rechtvaardig, omdat niemand de hele wet houdt. In vers 10-12 citeert Paulus uit Psalmen 14 en 53. Hierin staat ook dat niemand rechtvaardig is.

Er is er maar Eén die Rechtvaardig is, die de hele wet hield – Jezus Christus – Hij vervulde de wet.

De wet laat ons zien wat zonde is. Het benadrukt zonde. Samen met ons bewustzijn overtuigt het ons. Het laat ons zien dat we zondaars zijn en vergeving nodig hebben.

  • Wordt jouw geweten ooit geprikkeld door wat God van ons verlangt in Zijn Woord? Op welke manier?
  • Zijn er dingen in jouw leven die je zou willen veranderen? Hoe ga je hier mee om?

5) Hoe kunnen wij rechtvaardig worden voor God?

📖 Lees de volgende verzen

Romeinen 3:21-26 (HSV)
Maar nu is zonder de wet gerechtigheid van God geopenbaard, waarvan door de Wet en de Profeten is getuigd:22. namelijk gerechtigheid van God door het geloof in Jezus Christus, tot allen en over allen die geloven, want er is geen onderscheid.23. Want allen hebben gezondigd en missen de heerlijkheid van God,24. en worden om niet gerechtvaardigd door Zijn genade, door de verlossing in Christus Jezus.25. Hem heeft God openlijk aangewezen als middel tot verzoening, door het geloof in Zijn bloed. Dit was om Zijn rechtvaardigheid te bewijzen vanwege het voorbijgaan aan de zonden die eertijds hadden plaatsgevonden onder de verdraagzaamheid van God.26. Hij deed dit om Zijn rechtvaardigheid te bewijzen nu in deze tijd, zodat Hijzelf rechtvaardig is én rechtvaardigt degene die uit het geloof in Jezus is.

Galaten 2:15-16 (HSV)
Wij, die van nature Joden zijn, en geen zondaars uit de heidenen, 16. weten dat een mens niet gerechtvaardigd wordt uit werken van de wet, maar door het geloof in Jezus Christus. En ook wij zijn in Christus Jezus gaan geloven, opdat wij gerechtvaardigd zouden worden uit het geloof van Christus en niet uit werken van de wet. Immers, uit werken van de wet wordt geen vlees gerechtvaardigd.

Toon antwoord/commentaar

Door geloof in Jezus Christus. Geloven en vertrouwen dat Hij de Zoon van God is, dat Hij het volmaakte offer was, dat Hij de Wet vervulde (zonder zonde was, de hele wet hield), dat Hij de straf voor zonde op Zich nam die wij eigenlijk verdienden.

In het Oude Testament werd een lam zonder smet geslacht en bloed op de deurposten gesmeerd om de Israëlieten te beschermen tegen de toorn van God die kwam door de Engel des Doods in Egypte tijdens de tiende plaag. Een lam zonder smet werd geofferd als een offer voor zonden volgens de wet die aan Mozes was gegeven.

Op deze manieren werden de Joden beschermd tegen de toorn van God en werden ze rechtvaardig gemaakt voor God. Deze waren een voorafschaduwing van het Lam van God dat de zonden van de wereld zou wegnemen en ons zou redden van de toorn van God.

  • Hoe kun je deze verzen gebruiken om het Goede Nieuws met iemand te delen?

6) Waarom is opscheppen uitgesloten?

📖 Lees de volgende verzen

Romeinen 3:27-31 (HSV)
Waar is dan de roem? Hij is uitgesloten. Door welke wet? Van de werken? Nee, maar door de wet van het geloof. 28. Wij komen dus tot de slotsom dat de mens door het geloof gerechtvaardigd wordt zonder werken van de wet. 29. Of is God alleen de God van Joden? En niet ook van heidenen? Ja, ook van heidenen. 30. Het is toch immers één en dezelfde God, Die besnedenen rechtvaardigen zal uit het geloof en onbesnedenen door het geloof. 31. Doen wij dan door het geloof de wet teniet? Volstrekt niet, maar wij bevestigen de wet.

Efeze 2:8-9 (HSV)
Want uit genade bent u zalig geworden, door het geloof, en dat niet uit u, het is de gave van God; 9. niet uit werken, opdat niemand zou roemen.

Toon antwoord/commentaar

Gered worden (redding) komt niet door goede daden. Het komt door de keuze, de beslissing, om te geloven (vertrouwen) in/op Jezus Christus en Zijn verzoenende offer voor ons.

Omdat we zijn gered en God ons acceptabel heeft, willen wij willen we Hem volgen en goede werken doen. De goede werken redden ons niet, ze zijn een resultaat van onze redding.

  • Christen worden is gemakkelijk.  Als je gelooft, ben je gered of je nu goede werken doet of niet, maar hoe is het om Christus daadwerkelijk te volgen? 

Samenvatting

In de eerste drie hoofdstukken van Romeinen betoogt Paulus dat iedereen, Jood en heiden, onder de veroordeling van God staat en Zijn toorn verdient (Romeinen 1:18). Iedereen heeft gezondigd en mist de heerlijkheid van God (Romeinen 3:23). Wij missen het doel waarvoor God ons gemaakt heeft en verdienen allemaal Zijn toorn en straf. God is zo barmhartig en heeft zoveel genade dat Hij een oplossing heeft gegeven om Zijn gramschap te stillen, waardoor wij in een herstelde relatie met Hem kunnen leven. Deze oplossing is de offerdood van Zijn Zoon, Jezus Christus. Alle toorn viel op Hem als betaling voor alle zonden. Het is alleen door geloof in Jezus Christus als Gods volmaakte offer dat wij met God verzoend kunnen worden. Het is alleen door Christus’ dood aan het kruis en Zijn opstanding op de derde dag dat een verloren zondaar die de hel verdient, verzoend kan worden met een Heilig God. De wonderlijke waarheid van het evangelie is dat wij gered worden, niet omdat “wij God liefhadden, maar omdat Hij ons liefhad en Zijn Zoon gezonden heeft als verzoening voor onze zonden” (1 Johannes 4:10).