Psalm 139 (Almachtige God – Uw Ontwerper)

Introductie

Psalm 139 is één van de psalmen van koning David. In deze psalm brengt David Gods volledige kennis van David zelf en van zijn leven tot uitdrukking. De psalm legt ook de eigenschappen van God op een duidelijke, begrijpelijke en toepasbare manier uit. Deze psalm laat ons zien hoe goed God ons kent en laat ons zien hoe ontzagwekkend God is.

Lees als groep Psalm 139

Beantwoord de volgende vragen individueel. Vraag God om u te helpen de boodschap die Hij voor u heeft door Zijn Woord te begrijpen. Als je alle vragen hebt beantwoord, gaan we samen de antwoorden doornemen.

Vragen

1. Hoe goed kent God ons?

2. Welke eigenschappen van God beschrijven de verzen 1-6? (lees ook 1 Johannes 3:20; Mattheüs 10:29-30;1 Koningen 8:39)

3. Wat beschrijven de verzen 7-12? (Lees ook Psalm 46:1; Jesaja 57:15 en Psalm 33:13-14)

4. Welke troost kunnen we putten uit vers 10?

5. Wat beschrijven de verzen 13-16? (Lees ook Job 42:2; Numeri 11:23; Genesis 1:3, 6, 9; Psalm 33:6)

6. Wat is Davids gebed tot God betreffende de goddelozen in de verzen 19-22. Was/is dit soort gebed gerechtvaardigd? Wat leerde Jezus ons over het bidden voor onze vijanden (Lees: Mattheüs 5:44–48; Lukas 6:27–38)?

7. Hoe kan ik Gods wil voor mijn leven kennen (Lees ook Filippenzen 1:6)?

Antwoorden

1. Hoe goed kent God ons?

1 Een psalm van David, voor de koorleider.

HEERE, U doorgrondt en kent mij.

2. Ú kent mijn zitten en mijn opstaan, U begrijpt van verre mijn gedachten.

3. U onderzoekt mijn gaan en mijn liggen, U bent met al mijn wegen vertrouwd.

4. Al is er nog geen woord op mijn tong, zie, HEERE, U weet het alles.

5. U sluit mij in van achter en van voren, U legt Uw hand op mij.

6. Dit kennen – het is mij te wonderlijk, te hoog, ik kan er niet bij.

In de eerste 6 verzen van deze psalm beschrijft David hoe goed God hem kent en wat Hij van hem weet. God kijkt naar hem als hij zit, als hij staat en als hij gaat liggen. God kent zijn gedachten en alle woorden die hij spreekt. God weet alles over hem. God beschermt hem. Dit alles is te ongelooflijk/prachtig voor David om te kunnen begrijpen.

Wat voor David geldt, geldt ook voor ons. God kent onze daden, onze geest en ons hart. We hebben een geweldige God.

2. Welke eigenschappen van God beschrijven de verzen 1-6? (lees ook 1 Johannes 3:20; Mattheüs 10:29-30;1 Koningen 8:39)

1 Johannes 3:20 Want als ons hart ons veroordeelt, God is meer dan ons hart, en Hij weet alle dingen.

Mattheüs 10:29 Worden niet twee musjes voor een penninkje verkocht? En niet één van die zal op de aarde vallen buiten uw Vader om. 30. En ook de haren van uw hoofd zijn alle geteld.

1 Koningen 8:39 luistert Ú dan in de hemel, Uw vaste woonplaats, vergeef, en grijp in, en geef eenieder naar al zijn wegen, U, Die zijn hart kent. U alleen kent immers het hart van alle mensenkinderen, (Gebed van Salomo)

Gods is alwetend. Alwetendheid wordt gedefinieerd als “de staat van totale kennis hebben, de kwaliteit van alles weten.” Als God soeverein is over Zijn schepping van alle dingen, zichtbaar of onzichtbaar, dan moet Hij alwetend zijn. Zijn alwetendheid is niet beperkt tot één persoon in de Godheid – Vader, Zoon en Heilige Geest zijn alle van nature alwetend.

God weet alles (1 Johannes 3:20). Hij kent niet alleen de kleinste details van ons leven, maar die van alles om ons heen, want Hij zegt zelfs weten wanneer een mus valt of wanneer we een enkele haar verliezen (Mattheüs 10:29-30). Niet alleen weet God alles wat er nog zal gebeuren tot aan het einde van de tijd (Jesaja 46:9-10), maar Hij kent ook onze eigen gedachten, zelfs voordat we ons uitspreken (Psalm 139:4). Hij kent onze harten van verre; Hij zag ons zelfs in de baarmoeder (Psalm 139:1-3, 15-16). Salomo drukt deze waarheid perfect uit wanneer hij zegt: “Want u alleen kent de harten van alle mensenkinderen” (1 Koningen 8:39).

(Zie aanvullende opmerkingen voor meer informatie over Omniscience of Alwetendheid).

3. Wat beschrijven de verzen 7-12? (Lees ook Psalm 46:2; Jesaja 57:15 en Psalm 33:13-14)

7. Waar kan ik Uw Geest ontgaan, waar Uw aangezicht ontvluchten?

8. Al steeg ik op naar de hemel, U bent daar; of legde ik mij neer in de hel, zie, U bent daar.

9. Nam ik vleugels van de dageraad, woonde ik aan het einde van de zee,

10. ook daar zou Uw hand mij leiden en Uw rechterhand mij vasthouden.

11. Zei ik: Ja, duisternis zal mij opslokken! – dan is de nacht een licht om mij heen.

12. Zelfs de duisternis maakt het voor U niet duister, maar de nacht licht op als de dag, de duisternis is als het licht.

Psalm 46:2 God is ons een toevlucht en kracht;

Hij is in hoge mate een hulp gebleken in benauwdheden.

Jesaja 57:15 Want zo zegt de Hoge en Verhevene,

Die in de eeuwigheid woont en Wiens Naam heilig is:

Ik woon in de hoge hemel en in het heilige,

en bij de verbrijzelde en nederige van geest,

om levend te maken de geest van de nederigen,

en om levend te maken het hart van de verbrijzelden.

Psalm 33:13 De HEERE schouwt uit de hemel en ziet alle mensenkinderen.

14. Vanuit Zijn verheven woonplaats aanschouwt Hij alle bewoners van de aarde.

Gods alomtegenwoordigheid. Gods aanwezigheid is continu in de hele schepping, hoewel het misschien niet overal op dezelfde manier aan mensen wordt geopenbaard. Soms kan Hij actief aanwezig zijn in een situatie, terwijl Hij misschien niet onthult dat Hij aanwezig is in een andere omstandigheid op een ander gebied. De Bijbel openbaart dat God zowel op een manifeste manier voor een persoon aanwezig kan zijn (Psalm 46:1; Jesaja 57:15) als aanwezig kan zijn in elke situatie in de hele schepping op elk willekeurig moment (Psalm 33:13-14). Alomtegenwoordigheid is Gods karakteristiek om aanwezig te zijn in alle gebieden van zowel tijd als ruimte.

Hoewel God in alle tijd en ruimte aanwezig is, is God niet plaatselijk beperkt tot enige tijd of ruimte. God is overal en in elk nu. Geen molecuul of atoomdeeltje is zo klein dat God er niet volledig bij aanwezig is, en geen melkwegstelsel zo groot dat God het niet omschrijft. Maar als we de schepping zouden verwijderen, zou God er nog steeds van weten, want Hij kent alle mogelijkheden, of ze nu werkelijk zijn of niet.

(Zie aanvullende opmerkingen voor meer informatie over Omnipresence).

4. Welke troost kunnen we putten uit vers 10?

We zijn nooit alleen. We weten dat waar we ook zijn, Gods hand ons zal leiden en dat Zijn rechterhand ons zal vasthouden. Op elke plaats en in elke situatie is God bij ons. Hoewel het soms zo ‘voelt’, zijn we niet de enige.

We worden vastgehouden door God – Hij houdt van ons.

5. Wat beschrijven de verzen 13-16? (Lees ook Job 42:2; Numeri 11:23; Genesis 1:3, 6, 9; Psalm 33:6)

13. Want Ú hebt mijn nieren geschapen, mij in de schoot van mijn moeder geweven.

14. Ik loof U omdat ik ontzagwekkend wonderlijk gemaakt ben; wonderlijk zijn Uw werken,

mijn ziel weet dat zeer goed.

15. Mijn beenderen waren voor U niet verborgen, toen ik in het verborgene gemaakt ben

en geborduurd werd in de laagste plaatsen van de aarde.

16. Uw ogen hebben mijn ongevormd begin gezien, en zij alle werden in Uw boek beschreven, de dagen dat zij gevormd werden, toen er nog niet één van hen bestond.

Job 42:2 Ik weet dat U alles vermag, en geen plan is onmogelijk voor U.

Numeri 11:23 Maar de HEERE zei tegen Mozes: Is de hand van de HEERE te kort? Nu zult u zien of Mijn woord werkelijkheid voor u zal worden, of niet.

Genesis 1:3 En God zei: Laat er licht zijn! En er was licht.

6. En God zei: Laat er een gewelf zijn in het midden van het water, en laat dat scheiding maken tussen water en water!

9. En God zei: Laat het water dat onder de hemel is, in één plaats samenvloeien en laat het droge zichtbaar worden! En het was zo.

Psalm 33:6 Door het Woord van de HEERE is de hemel gemaakt, door de Geest van Zijn mond heel hun legermacht. (Door Jezus het Woord)

Deze verzen beschrijven Gods Almacht en God de Schepper/Ontwerper

Gods Almacht.

Het woord almachtig komt van Omni– betekent “alles” en potent wat “macht” betekent. Net als bij de eigenschappen van alwetendheid en alomtegenwoordigheid, volgt hieruit dat, als God oneindig is, en als Hij soeverein is, waarvan we weten dat Hij dat is, Hij ook almachtig moet zijn. Hij heeft te allen tijde en op alle manieren alle macht over alle dingen.

Job sprak over Gods kracht in Job 42:2: „Ik weet dat u alle dingen kunt doen en dat geen enkel plan van u kan worden gedwarsboomd.” Job erkende Gods almacht bij het uitvoeren van Zijn plannen. Ook Mozes werd er door God aan herinnerd dat Hij alle macht had om Zijn doelen met betrekking tot de Israëlieten te verwezenlijken: “De HEER antwoordde Mozes: ‘Is de arm van de HEER te kort? U zult nu zien of wat ik zeg voor u zal uitkomen’” (Numeri 11:23). (NKJV)

Nergens wordt Gods almacht duidelijker gezien dan in de schepping. God zei: “Laat er zijn…” en het was zo (Genesis 1:3, 6, 9, enz.). De mens heeft gereedschappen en materialen nodig om te creëren; God sprak eenvoudig en door de kracht van Zijn woord werd alles uit het niets geschapen. “Door het woord van de HEER zijn de hemelen gemaakt, de sterren door de adem van zijn mond” (Psalm 33:6).

(Zie aanvullende opmerkingen voor meer informatie over Almacht).

God de Schepper/Ontwerper.

n van de fundamentele waarheden van de Bijbel is dat God de Schepper is van alles wat bestaat. Eén van de vele passages om God als Schepper te verkondigen is Jesaja 40:28, “Weet je het niet? Heb je het niet gehoord? De HEER is de eeuwige God, de Schepper van de uiteinden van de aarde. Hij zal niet moe of vermoeid worden, en zijn begrip kan niemand doorgronden.” Alle drie de Personen van de Drie-eenheid waren betrokken bij de schepping van het universum (Genesis 1:2; Handelingen 17:24; Hebreeën 1:2).

Een schepper is iemand die iets nieuws maakt. Mensen kunnen kunstprojecten, muzikale composities en fysieke structuren ‘creëren’; ze hebben echter altijd iets om mee te werken. Ze beginnen met reeds bestaande materie en vormen deze op nieuwe manieren. Zelfs muziek en andere intellectuele creaties hebben ritmes, rijmpjes, noten, instrumenten en artistieke media die structuur en mogelijkheden bieden. Wat gewoonlijk “creativiteit” wordt genoemd, lijkt meer op synthese Wat is dit?. God had zulke grondstoffen niet om mee te werken. Als we zeggen dat God de Schepper is, bedoelen we dat Hij echt creatief is, in een categorie helemaal alleen, omdat Hij met niets begon (Colossenzen 1:16).

6. Wat is Davids gebed tot God betreffende de goddelozen in de verzen 19-22. Was/is dit soort gebed gerechtvaardigd? Wat leerde Jezus ons over bidden voor onze vijanden (Lees: Mattheüs 5:44–48; Lukas 6:27–36)?

19. O God, breng de goddeloze om! Mannen van bloed, ga weg van mij.

20. Want met listige plannen spreken zij over U en zij zetten Uw vijanden aan tot valsheid.

21. Zou ik niet haten, HEERE, wie U haten, walgen van wie tegen U opstaan?

22. Ik haat hen met een volkomen haat, mijn eigen vijanden zijn het.

Mattheüs 5:44 Maar Ik zeg u: Heb uw vijanden lief; zegen hen die u vervloeken; doe goed aan hen die u haten; en bid voor hen die u beledigen en u vervolgen;

45. zodat u kinderen zult zijn van uw Vader, Die in de hemelen is, want Hij laat Zijn zon opgaan over slechte en goede mensen, en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen.

46. Want als u hen liefhebt die u liefhebben, wat voor loon hebt u dan? Doen ook de tollenaars niet hetzelfde?

47. En als u alleen uw broeders groet, wat doet u meer dan anderen? Doen ook de tollenaars niet zo?

48. Weest u dan volmaakt, zoals uw Vader, Die in de hemelen is, volmaakt is.

Lukas 6:27 Maar Ik zeg tegen u die dit hoort: Heb uw vijanden lief; doe goed aan hen die u haten.

28. Zegen hen die u vervloeken, en bid voor hen die u belasteren.

29. Bied hem die u op de ene wang slaat, ook de andere. Verhinder hem die het bovenkleed van u afpakt, niet ook uw onderkleed te nemen.

30. Maar geef aan ieder die iets van u vraagt, en eis niet terug van hem die neemt wat van u is.

31. En zoals u wilt dat de mensen u doen, doet u hun ook zo.

32. En als u hen liefhebt die u liefhebben, wat voor dank komt u daarvoor toe? Immers, ook de zondaars hebben degenen lief die hen liefhebben.

33. En als u goeddoet aan hen die u goeddoen, wat voor dank komt u daarvoor toe? Immers, ook de zondaars doen hetzelfde.

34. En als u leent aan hen van wie u hoopt terug te ontvangen, wat voor dank komt u daarvoor toe? Immers, ook de zondaars lenen aan zondaars, om hetzelfde terug te ontvangen.

35. Maar heb uw vijanden lief en doe goed, en leen zonder te hopen iets terug te krijgen. Dan zal uw loon groot zijn en zult u kinderen van de Allerhoogste zijn, want Hij is goedertieren over de ondankbaren en slechten.

36. Wees dan barmhartig, zoals ook uw Vader barmhartig is.

Dit type gebed staat bekend als het vervloekingsgebed. Verachten betekent iemands vijanden “het kwaad aanroepen of vervloeken”. Koning David was de psalmist die het meest in verband werd gebracht met vervloekend gebed.

Psalm 7, 35, 55, 58, 59, 69, 109 en 139 werden door David geschreven om God te vragen zijn vijanden te oordelen. (De andere twee vervloekende psalmen, 79 en 137, zijn geschreven door Asaf en een onbekende psalmist.) Deze gebeden werden niet zozeer geschreven om wraak te nemen op iemands vijanden, maar eerder om Gods afschuw van het kwaad, Zijn soevereiniteit over de hele mensheid, te benadrukken. en Zijn goddelijke bescherming van Zijn uitverkoren volk. Veel van deze gebeden waren profetisch en konden later in het Nieuwe Testament worden gezien in werkelijke historische gebeurtenissen.

Het gebruik van vervloekingsgebeden uit de Psalmen mag tegenwoordig alleen worden gedaan tegen onze geestelijke vijanden (Efeziërs 6:12). Het bidden van verwensingen voor menselijke vijanden is niet te rechtvaardigen omdat we dan deze gebeden uit zijn verband halen. In het Nieuwe Testament spoort Jezus ons juist aan om voor onze vijanden te bidden (Mattheüs 5:44-48; Lucas 6:27-38). Bidden voor iemands dood of hen slechte dingen toewensen, is niet wat Hij bedoelde. In plaats daarvan moeten we eerst en vooral bidden voor hun redding, en daarna dat Gods wil wordt gedaan. Er is geen grotere zegen dan een persoonlijke relatie met Jezus Christus, en dat is wat Jezus bedoelt wanneer Hij ons vraag te bidden voor onze vijanden en te zegenen de mensen die het slecht met ons voor hebben of vervloeken.

7. Hoe kan ik Gods wil voor mijn leven kennen (Lees ook Filippenzen 1:6)?

Filippenzen 1:6 Ik vertrouw erop dat Hij Die in u een goed werk begonnen is, dat voltooien zal tot op de dag van Jezus Christus.

David nodigt God uit om zijn hart te blijven onderzoeken om elke onrechtvaardigheid uit te roeien.

Hij vraagt God om hem op de eeuwige weg te leiden. (David bidt… een voorbeeld voor ons)

God zal in ons leven blijven werken door de Heilige Geest, zoals hij deed met koning David. Om het werk te voltooien dat Hij begon. Om ons meer op Christus te laten lijken. (Als we Hem dat toestaan)

“Zal voltooien” wijst op de eeuwige zekerheid van de christen.

“..tot de dag van Christus Jezus” … wanneer we onze definitieve redding, beloning en verheerlijking ontvangen.

Samenvatting

David laat ons enkele van de ontzagwekkende eigenschappen van God zien. Hij is Almachtig, Alziend, Alwetend. Hij is onze Schepper en Ontwerper en Hij houdt van ons. Wauw!

Toepassing op uw dagelijks leven

Romeinen 8:28 stelt dat alle dingen meewerken ten goede voor hen die God liefhebben, voor hen die geroepen zijn volgens Zijn doel. Wanneer we vasthouden aan deze waarheid en in de kennis dat God Almachtig, Alziend, en Alwetend is, kunnen we tegenspoed het hoofd bieden, omdat we er zeker van kunnen zijn dat Hij, ondanks welke omstandigheden dan ook, de controle heeft.

Aanvullende Opmerkingen

Hieronder zijn wat diepere aanvullingen voor de studieleiders. Niet bedoeld om tijd hier te besteden tijdens de studie.

Aanvullende opmerkingen vraag 2.

Ondanks dat Jezus zijn gelijkheid aan God neerlegde door de gestalte van een slaaf aan te nemen en als een mens te worden (Filippenzen 2:7), wordt Zijn alwetendheid duidelijk gezien in de nieuwtestamentische boeken. Het eerste gebed van de apostelen in Handelingen 1:24, zegt “Heer, u kent het hart van iedereen”, Dit impliceert de alwetendheid van Jezus, die nodig is om smeekbeden te kunnen ontvangen en voor ons te bemiddelen. Op aarde is Jezus’ alwetendheid net zo duidelijk. In veel evangelieverslagen kende Hij de gedachten van zijn toehoorders (Mattheüs 9:4; 12:25; Marcus 2:6-8; Lucas 6:8). Hij wist van het leven van mensen voordat Hij ze zelfs maar had ontmoet. Toen Hij de vrouw ontmoette die water aan het halen was bij de bron van Sichar, zei Hij tegen haar: “Je hebt vijf mannen gehad en de man die je nu hebt is je man niet” (Johannes 4:18). Hij vertelt Zijn discipelen ook dat hun vriend Lazarus dood was, hoewel Hij meer dan 40 mijl verwijderd was van het huis van Lazarus (Johannes 11:11-15). Hij adviseerde de discipelen om zich voor te bereiden op het Avondmaal des Heren, en beschreef de persoon die ze zouden ontmoeten en volgen (Marcus 14:13-15). Misschien wel het beste van alles, Hij kende Nathanaël voordat hij hem ooit ontmoette, want Hij kende zijn hart (Johannes 1:47-48).

Het is duidelijk dat we de alwetendheid van Jezus op aarde waarnemen, maar hier begint ook de paradox. (wee dingen die op het eerste gezicht niet kunnen, maar als je er dieper over nadenkt toch wel kunnen)Jezus stelt vragen, die de afwezigheid van kennis impliceren, hoewel Jezus de vragen meer stelt voor het welzijn van Zijn toehoorders dan voor Hemzelf. Er is echter nog een ander facet met betrekking tot Zijn alwetendheid dat voortkomt uit de beperkingen van de menselijke natuur die Hij, als Zoon van God, aannam. We lezen dat Hij als mens ‘groeide in wijsheid en gestalte’ (Lukas 2:52) en dat Hij ‘gehoorzaamheid leerde door lijden‘ (Hebreeën 5:8). We lezen ook dat Hij niet wist wanneer de wereld zou eindigen (Mattheüs 24:34-36). We moeten ons daarom afvragen, waarom zou de Zoon dit niet weten, als Hij al het andere wel wist? In plaats van dit te zien als slechts een menselijke beperking, moeten we het zien als een bewust gebrek aan kennis. Alleen de Vader weet het. Dit was een eigenzinnige daad van nederigheid om volledig te delen in onze natuur (Filippenzen 2:6-11; Hebreeën 2:17) en om de Tweede Adam te zijn.

Ten slotte is er niets te moeilijk voor een alwetende God, en het is op basis van ons geloof in zo’n God dat we veilig in Hem kunnen rusten, wetende dat Hij belooft ons nooit in de steek te laten, zolang we in Hem blijven. Hij kent ons al van eeuwigheid, zelfs vóór de schepping. God kende jou en mij, waar we in de loop van de tijd geboren zouden worden en met wie we zouden omgaan. Hij voorzag zelfs onze zonde in al zijn lelijkheid en verdorvenheid, maar toch zette Hij in liefde zijn zegel op ons en trok ons ​​tot die liefde in Jezus Christus (Efeziërs 1:3-6). We zullen Hem van aangezicht tot aangezicht zien, maar onze kennis van Hem zal nooit volledig zijn. Onze verwondering, liefde en lofprijzing van Hem zullen alle millennia doorgaan terwijl we ons koesteren in de stralen van Zijn hemelse liefde, waarin we meer over onze alwetende God zullen leren en Hem meer en meer waarderen.

Aanvullende opmerkingen vraag 3.

God is van nature aanwezig in elk aspect van de natuurlijke orde der dingen, op elke manier, tijd en plaats (Jesaja 40:12; Nahum 1:3). God is op een andere manier actief aanwezig in elke gebeurtenis in de geschiedenis als een vooruitziende gids van menselijke aangelegenheden (Psalm 48:7; 2 Kronieken 20:37; Daniël 5:5-6). God is op een bijzondere manier aandachtig aanwezig voor hen die Zijn naam aanroepen, voorbede doen voor anderen, die God aanbidden, die smeken en vurig bidden om vergeving (Psalm 46:1). Bovenal is Hij aanwezig in de persoon van Zijn Zoon, de Heer Jezus Christus (Colossenzen 2:19), en mystiek aanwezig in de universele kerk die de aarde bedekt en waartegen de poorten van de hel niet zullen zegevieren.

Net zoals de alwetendheid van God lijdt onder schijnbare paradoxen vanwege de beperkingen van de menselijke geest, zo doet de alomtegenwoordigheid van God dat ook. Een van deze paradoxen is belangrijk: de aanwezigheid van God in de hel, de plaats waarnaar goddelozen zijn vertrokken en de onbeperkte en onophoudelijke woede van God ondergaan vanwege hun zonde. Velen beweren dat de hel een plaats is waar men van God gescheiden is (Mattheüs 25:41), en daarom niet gezegd kan worden dat t God zich op een plaats bevindt die van Hem gescheiden is.?? Maar de goddelozen in de hel verdragen Zijn eeuwige toorn, want Openbaring 14:10 spreekt van de kwelling van de goddelozen in de aanwezigheid van het Lam. Dat God aanwezig zou zijn op een plaats waarnaar de goddelozen zouden zijn vertrokken, veroorzaakt wat commotie. Deze paradox kan worden verklaard door het feit dat God aanwezig kan zijn – omdat Hij alle dingen “vult” met Zijn aanwezigheid. (Colossenzen 1:17) en alles draagt door het woord van Zijn kracht (Hebreeën 1:3) – en toch is Hij niet noodzakelijkerwijs overal aanwezig om te zegenen.

Net zoals God soms van Zijn kinderen wordt gescheiden door zonde (Jesaja 52:9), en Hij ver van de goddelozen is (Spreuken 15:29) en Hij de goddeloze onderdanen van de duisternis beveelt om aan het einde van de tijd te vertrekken naar een plaats van eeuwige straf, is God nog steeds daar in het midden. Hij weet wat de zielen lijden die nu in de hel zijn; Hij kent hun angst, hun tranen en het verdriet om de eeuwige staat waarin ze zich bevinden. Hij is er in elk opzicht en als een eeuwige herinnering aan de zonde die de kloof heeft gemaakt van elke zegen die er zou kunnen zijn geweest. Hij is er in alle opzichten, maar dan in gramschap/toorn.

En zo is Hij ook in de hemel waar Hij elke zegen laat zien. We kunnen het bijna bevatten; Hij zal daar zijn en ons met Zijn veelvuldige zegen, Zijn veelvuldige liefde en Zijn veelvuldige vriendelijkheid overladen – inderdaad, alles behalve Zijn toorn. De alomtegenwoordigheid van God zou ons eraan moeten herinneren dat we ons niet voor God kunnen verbergen als we gezondigd hebben (Psalm 139:11-12). Toch kunnen we in berouw en geloof naar God terugkeren zonder zelfs maar te hoeven bewegen (Jesaja 57:16).

Aanvullende opmerkingen vraag 5

Gods kracht wordt ook gezien in het behoud van Zijn schepping. Al het leven op aarde zou verloren gaan, als God niet voortdurend voorziet in alles wat we nodig hebben voor voedsel, kleding en onderdak. Alles van hernieuwbare bronnen en ondersteund door Zijn macht als de beschermer van mens en dier (Psalm 36:6). De zeeën, die het grootste deel van de aarde bedekken en waar we geen macht over hebben, zouden ons overweldigen als God hun grenzen niet zou aangeven. (Job 38:8-11).

Gods almacht strekt zich uit tot regeringen en leiders (Daniël 2:21), als Hij hen weerhoudt of hun gang laat gaan volgens Zijn plannen en doeleinden. Zijn macht is onbeperkt met betrekking tot Satan en zijn demonen. Satans aanval op Job was beperkt tot slechts bepaalde acties. Hij werd tegengehouden door Gods onbeperkte macht (Job 1:12; 2:6). Jezus herinnerde Pilatus eraan dat hij geen macht over Hem had, tenzij het hem was verleend door de God van alle macht (Johannes 19:11).

Als almachtig kan God alles doen wat in harmonie is met Zijn heilige karakter. De Bijbel openbaart dat Hij geen dingen kan doen die hiermee in strijd zijn. Numeri 23:19, Titus 1:2 en Hebreeën 6:18 leren bijvoorbeeld dat God niet kan liegen. Hij mist het vermogen om te liegen omdat liegen in strijd is met Zijn morele perfectie. Op dezelfde manier, ondanks dat Hij almachtig is en het kwaad haat, laat Hij het kwaad toe in overeenstemming met Zijn goede doel. Hij gebruikt bepaalde kwade gebeurtenissen om Zijn doeleinden tot stand te brengen, zoals toen het grootste kwaad plaatsvond: het doden van Zijn zoon. Het volmaakte, heilige, onschuldige Lam van God werd mishandeld en gedood voor de verlossing van de mensheid.

Als vleesgeworden God is Jezus Christus almachtig. Zijn kracht wordt gezien in de wonderen die Hij verrichtte – Zijn talrijke genezingen, het voeden van de vijfduizend (Marcus 6:30-44), het kalmeren van de storm (Marcus 4:37-41), en het ultieme vertoon van macht, dat Lazarus en de dochter van Jaïrus uit de dood opwekte (Johannes 11:38-44; Marcus 5:35-43) Het is een voorbeeld van Zijn controle over leven en dood. De dood is de ultieme reden dat Jezus kwam. Hij kwam om de kracht ervan te vernietigen (1 Korintiërs 15:22; Hebreeën 2:14) en om zondaars in een juiste relatie met God te brengen. De Heer Jezus verklaarde duidelijk dat Hij de macht had om Zijn leven af ​​te leggen en de macht om het weer op te nemen, een feit dat Hij zinnebeeld uitdrukte toen hij over de tempel sprak (Johannes 2:19). Hij had de macht om, indien nodig, een ​​beroep te doen op twaalf legioenen engelen om Hem te redden tijdens Zijn oordeel. (Mattheüs 26:53). Toch koos Jezus om Zichzelf in nederigheid in onze plaats te sterven. (Filippenzen 2:1-11).

Het grote mysterie is dat deze kracht gedeeld wordt met die verenigd zijn met God in Jezus Christus. Paulus zegt: “Daarom zal ik des te blijer roemen op mijn zwakheden, zodat de kracht van Christus op mij rust” (2 Korintiërs 12:9b). Gods kracht wordt het meest in ons opgewekt wanneer onze zwakheden het grootst zijn, omdat Hij “onmetelijk meer kan doen dan alles wat we vragen of voorstellen, volgens zijn kracht die in ons aan het werk is” (Efeziërs 3:20). Het is Gods kracht die ons, ondanks onze zonde, in een staat van genade blijft houden (2 Timotheüs 1:12), en door Zijn kracht worden we ervan weerhouden te vallen (Judas 24). Zijn macht zal tot in alle eeuwigheid verkondigd worden door het hele leger van de hemel (Openbaring 19:1). Moge dat ons eindeloze gebed zijn!